Medové těsto:
600 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 vejce
3 lžíce medu
1 lžíce sádla
4 lžíce mléka
1 lžička jedlé sody
1 lžíce kakaa
Vanilkový krém:
1 l mléka
3 vanilkové pudinky (nejlépe od Dr.Oetker)
1 vanilkový cukr
100 g moučkového cukru
300 g másla
Čokoládová poleva:
200 g hořké čokolády
100 g ztuženého 100% tuku
… dále meruňková marmeláda
Těsto: V míse nad parou šleháme do rozpuštění med, sádlo, mléko, cukr, vejce a sodu.
Potom přidáme mouku a zpracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 2 větší a 1 menší těsto.
Do menšího vpracujeme 1 lžíci kakaa.
Dvě bílá těsta vyválíme na tenko (tvar si zvolíte sami – čtverec, obdélník). Upečeme na pečícím papíře na obráceném plechu.
Kakaové těsto rozdělíme na 8-10 dílů a vyválíme na tenké válečky dlouhé jako šířka plechu.
Vše samostatně upečeme cca 10 minut při 200st.C
Krém: Z mléka a pudinků uvaříme klasicky pudink. Za občasného promíchání necháme zcela vychladnout. Máslo s cukrem vyšleháme do pěny a po částech zašleháme pudink. Vše ještě šleháme do pěkně světlého krému.
Čokoládová poleva: Nad parou rozpustíme čokoládu s tukem a mícháme, až se poleva pěkně spojí.
Postup: Světlý plát potřeme lehce marmeládou a polovinou krému. Na krém poklademe rovnoměrně kakaové válečky a zatlačíme do krému. Natřeme zbytek krému a uhladíme. Druhý světlý plát také natřeme marmeládou a natřenou stranou přiložíme na krém.
Zatížíme a necháme 1hodinu odpočívat.
Krému je tak akorát, komu zbude, natře horní plát (komu nezbude, natře marmeládou jako já).
Nakonec doprostřed nalijeme mírně vychládlou polevu (aby moc netekla) a rozetřeme do stran. Pár lžic si necháme bokem a až horní poleva vychládne, dozdobíme např. zdobícím sáčkem pruhy.
Medové řezy necháme do příštího dne uležet.
RADA: v rozpisu jsem již uvedla po mé zkušenosti proti originálu receptu, že kakaové těsto má být menší než světlá těsta, protože válečky bychom měli rozválet na přibližně stejnou výšku, jako je světlé těsto.
Já je udělala vyšší a světlé těsto bylo druhý den jak pohádka, ale kakaové chtělo 2 dny na uležení.
Zdroj: časopis Katarínka-zákusky
Doufám, že Vás neodradí dlouhý recept, ale psala jsem tak, aby byl postup jasný i začátečníkovi – jako jsem já. Bylo to moje první medové těsto, takže fotopostup žádná sláva, ale myslím, že fotky vkládáme pro pochopení, ne na výstavu:-)
Těším se, že někdo upečete a přidáte foto.
Autor: jahoda | |
Datum vložení: 21.11.2011 22:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz