250 g křehkého těsta (já dělala vlastní napůl ze špaldové mouky)
500 g dýně
50 g másla
štáva z 1 velkého pomeranče
4 žloutky
100 g cukru krupice
350 g měkkého tvarohu (tučnost dle libosti)
1 vanilkový cukr (nebo lžička vanilk. extraktu)
3-4 kapky éterického pomerančového oleje
1. Dýni pokrájet na větší kostky, osmahnout na másle lehce do zlatohněda, zalít pomeranč. šťávou a pod pokličkou dusit do měkka asi 5-10min) - v příp. potřeby podlít vodou (málo!). Vypnout, odklopit poklici, nechat chvíli oschnout, pak rozmixovat tyčákem dohladka.
2. Žloutky ušlehat s cukrem do pěny, přidat tvaroh, vanilku, nakonec dýňové pyré a éterický olej (opravdu ne víc než 4 kapky!).
3. Hmotu nalít do koláčové formy vyložené těstem (nalívat od prostředka, náplň se sama pěkně rovnoměrně rozlije).
160°C - 30 minut, pak stáhnout na 140°C a dopéct (mně to trvalo tak asi dalších 10 minut, zkusit špejlí). Doporučuji péct ideálně večer a krájet až ráno.
Recept je z kuchařky: Hana Michopulu "Recepty z farmářského trhu I.díl" (V původním receptu éter.olej není, tzn. lze i bez něj!)
Éterický olej je naprostá bomba a můj nový objev, mrkněte:
http://www.just.cz/produkty/etericke_oleje_a/k5182
Koláč je naprosto delikatesní, pokud chcete, aby byla dýně výrazněji cítit, dejte o něco méně vonného oleje.
Autor: Kanyla (Kamila) | |
Datum vložení: 24.11.2011 01:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz