Těsto:
450 g polohrubé mouky
200 g másla
120 g cukru
125 ml mléka
42 g droždí
180 g rozinek naložených v rumu
6 lžic rumu
100 g mletých mandlí
100 g kandovaného ovoce (citronátu)
marcipán
1 špetka soli
Na posypání:
4 lžíce másla
1 vanilkový cukr
4 lžíce moučkového cukru
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.Do mísy nasypeme mouku, cukr, změklé a vychladlé máslo, mandle, rozinky namočené v rumu, kandované ovoce a sůl. Přidáme kvásek a zaděláme těsto, které necháme asi hodinu kynout.Po vykynutí vyklopíme těsto na pomoučený vál, znovu ho vydatně propracujeme a necháme další hodinu odpočívat v teple.Poté z těsta vyválíme obdélník a delší stranou ho přeložíme do dvou třetin spodního dílu. Troubu předehřejeme na 200 °C.Štólu přesuneme na plech vyloženým papírem na pečení a potřeme teplou vodou. Znovu necháme chvilku odpočívat.Po vložení do trouby pečeme přibližně 60 minut. Zkoušíme špejlí, zda je propečená. Pokud se na špejli těsto nelepí, vyjmeme štólu z trouby a necháme vychladnout.Abychom jí dali krásný vzhled, necháme rozpustit máslo, kterým potřeme povrch štóly. Silně posypeme moučkovým cukrem s vanilkou. Opakujeme ještě jednou.Pečlivě ji zabalíme do alobalu a necháme do Vánoc rozležet.
Pečeme 2-3 týdny před svátky, aby se krásně rozležela. Recept je z časopisu Katka.
Autor: hudaska1 | |
Datum vložení: 25.11.2011 09:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz