Těsto:
280 g hladké mouky (podle potřeby)
100 ml teplé vody (podle potřeby)
2 lžíce oleje
0,5 lžičky citronové šťávy (nebo octa)
1 vejce
1 špetka soli
Náplň:
jablka
strouhanka
cukr
mletá skořice
ořechy
rozinky
Dále:
moučkový cukr na posypání
rozpuštěné máslo na potírání
Do mísy prosejeme mouku a uděláme v ní důlek. Rozmícháme vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu (nebo ocet) a vlijeme do důlku. Hmotu zpracujeme. Těsto se nesmí lepit, v případě potřeby přidáme buď mouku, pokud se těsto příliš lepí, nebo trochu vody, když bude těsto naopak suché.Z těsta utvoříme nízký bochánek, který dáme na minimálně 30 minut pod nahřátý hrnec.Mezitím očistíme jablka a nastrouháme je nebo nakrájíme na plátky.Odpočaté těsto rozdělíme na poloviny (budeme péct 2 štrůdly) a rozválíme je na pomoučněné podložce.Plát potřeme rozpuštěným máslem, trochu posypeme strouhankou a rozprostřeme na něj polovinu jablek.Jablka poprášíme trochou cukru a skořicí, můžeme také přidat rozinky či nasekané ořechy nebo nechat jen tak. Pak ještě posypeme trochou strouhanky.Závin pomalu srolujeme a spojem dolů položíme na plech vyložený papírem na pečení. Totéž uděláme s druhým plátem těsta.Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 35–45 minut podle potřeby. V průběhu pečení i po vytažení z trouby závin potíráme rozpuštěným máslem.Před krájením necháme moučník alespoň 30 minut odpočinout a poté ho pocukrujeme.
Tento štrúdl jsem dělala poprvé a s výsledkem jsem nadmíru spokojená. S těstem se výborně pracovalo, bylo úžasně vláčné, tvárné, netrhalo se (jak se mi někdy u běžných kupovaných listových těst stává).
Štrúdl se mi nepřipekl na plech, dokonce mi při vytahování doslova lítal po plechu. Paráda, paráda. Jediné, co mě možná trošku zarazilo, byla křupavá spodní strana štrúdlu, která nebyla klasicky měkká, jak u běžných štrúdlů, které dělám.
Autor: Kriss | |
Datum vložení: 27.11.2011 16:57 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz