300 ml vody
2 lžíce instantního sojového nápoje (např. Zajíc)
6 lžic cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
1 kávová lžička xanthanu
4 lžíce oleje
1 lžíce Psyllia
100 ml vody
špetka soli
rozinky
mandle
citronová kůra
Jednu polévkovou lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek – ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí. V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek, olej a nabobtnalé psyllium a zaděláme řidší těsto. Rovnou přendáme do formy na vánočku a necháme 30 min kynout. Pečeme při 170 °C 25-30 min (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Xanthan v těstě částečně nahrazuje lepek. Je možné ho koupit v prodejnách se zdravou výživou, případně se v receptu může i vynechat.
Nabobtnalé psyllium zase nahrazuje vejce.
Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.
Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 28.11.2011 07:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz