400 ml vlažné vody
2 lžíce instantního sójového nápoje (např. Zajíc)
6 lžic cukru
2 lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
200 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
1 lžička xanthanu
4 lžíce oleje
1 lžíce psyllia
1 špetka soli
rozinky
nasekané mandle
citronová kůra
Lžíci psyllia namočíme ve 100 ml vlažné vody. Připravíme kvásek. Ve 300 ml vlažné vody rozpustíme instantní sójový nápoj, přidáme 2 lžíce cukru a sušené droždí.V míse smícháme oba druhy mouky, xanthan, zbylý cukr, špetku soli, nasekané mandle, rozinky a citronovou kůru. Přidáme kvásek a nabobtnalé psyllium. Zaděláme řidší těsto.Těsto přendáme do formy na vánočku a necháme 30 minut kynout. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Formu vložíme do trouby a pečeme při 170 °C zhruba 25-30 minut. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a musí být bez drobečků.Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Xanthan v těstě částečně nahrazuje lepek. Je možné ho koupit v prodejnách se zdravou výživou, případně se v receptu může i vynechat. Nabobtnalé psyllium zase nahrazuje vejce. Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá. Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
![]() |
Autor: petram |
![]() |
Datum vložení: 28.11.2011 07:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady