200 ml vody + 200 ml vody
3 lžíce instantního sojového nápoje s příchutí vanilky
1 lžíce cukru
2 kávové lžičky sušeného droždí
200 g bezlepkové mouky Jizerka
250 g bezlepkové mouky Procelia univerzální
2 lžíce solamylu
1 kávová lžička xanthanu
5 lžic oleje
70 g cukru
1 vanilkový cukr
citronová kůra
vanilkové aroma
rozinky
vlašské ořechy
brusinky
mandle
Nejdříve si připravíme kvásek – ve 200 ml vlažné vody rozpustíme instantní sojový nápoj, přidáme 1 lžíci cukru a sušené droždí a necháme na teplém místě vzejít. V míse smícháme oba druhy mouky, solamyl, xanthan, cukr, a citronovou kůru. Přidáme několik kapek vanilkového aroma, 200 ml vody, olej a kvásek. Dále vmícháme oříšky a sušené ovoce podle chuti. Zaděláme řidší těsto. Rovnou ho přendáme do formy na vánočku a necháme 40 min kynout. Pečeme při 170 °C 30-35 min (zkoušíme špejlí). Necháme chvilku zchladnout ve formě a vyklopíme, aby se vánočka nezapařila.
Doma jsme na této speciální dietě dvě. Jedna k tomu máme alergii na vlašské ořechy, druhá na mandle. Proto jsem připravené těsto rozdělila na dvě části, do jedné vmíchala směs rozinek a vlašských ořechů, do druhé brusinky a nasekané mandle. Pekla jsem každé zvlášť, forma pojme těsto z cca 250 g mouky.
Těsto musí být hodně řídké a lepivé, jinak bude hotová vánočka tvrdá a drobivá.
Forma na pečení je v tomto případě nezbytná, těsto by samo o sobě tvar vánočky neudrželo.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.
Autor: petram | |
Datum vložení: 23.12.2011 15:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz