Těsto:
450 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru krupice
2 vejce
2 lžičky sušeného droždí (nebo půlka čerstvého)
1 rovná lžička soli
250 ml mléka
Náplň:
100 g másla (nebo hery)
1 žloutek
1 vanilkový cukr
rozinky
Poleva:
150 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
tuk na vymazání formy (nebo pečicí papír)
Ze všech surovin zpracujeme těsto a necháme vykynout.Připravíme náplň. Máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Rozinky namočíme v rumu.Z těsta vyválíme placku asi 20x40 cm a potřeme ji náplní, posypeme rozinkami, můžeme pokapat i rumem. Zabalíme do závinu.Kulatou dortovou formu vymažeme tukem nebo dno vyložíme pečicím papírem.Závin nařežeme na kusy asi 7 cm velké a pokládáme je na výšku vedle sebe řeznou stranou nahoru.Ve formě necháme kynout ještě asi 15 minut.Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 minut.Mezitím připravíme smetanovou polevu. Ve smetaně rozmícháme vanilkový cukr.Když buchta začne růžovět, polijeme ji smetanovou polevou a dopékáme dalších 15 minut. Zkusíme špejlí, zda se těsto na špejli nelepí.Vychladlou buchtu pocukrujeme a podáváme.
Buchtu můžeme připravit i péci v domácí pekárně. Závin pak svineme na délku jen 20 cm a přeřízneme jen napůl. Vzhledem k tomu, že buchta dost nabyde a špatně se pak krájí, je lepší i v pekárně dělat jen z polovičního množství.
Náplň můžeme upravit tak, že máslo přimícháme do vanilkového pudinku z 250 ml mléka a jednoho prášku. Nebo ji můžeme ochutit vaječným likérem.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 17.08.2008 08:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz