Těsto:
6 vajec
3 lžíce hladké mouky
2 lžíce polohrubé mouky
1 lžíce Solamylu
6 lžic moučkového cukru
1/2 prášku do pečiva
1 špetka soli
Krém:
500 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
3 lžíce moučkového cukru
12 cukrářských piškotů
mandlový likér Amaretto (podle chuti)
1 šálek silné kávy
Na posyp:
kakaový prášek
Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C.Nejprve ušleháme se špetičkou soli tuhý sníh z bílků. Pak po částech přidáme cukr a opět zašleháme.Potom, pokud možno po jednom, přidáváme žloutky. Nakonec velmi lehkou rukou, přidáme prosáté mouky, Solamyl a prášek do pečiva.Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem, opatrně uhladíme a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C.
Upečeme do růžova, což trvá cca 7 min. Na mřížce necháme mírně vychladnout, nic nemotáme.Příprava krému:
Šlehačku a ztužovač vyšleháme dotuha. Přidáme mascarpone, cukr a zlehka spojíme s ušlehanou šlehačkou. Větší polovinu krému rozetřeme na upečený piškotový plát.Mezitím uvaříme silnou kávu. Když vystydne, přidáme do ní panáka mandlového likéru. Postupně do ní máčíme piškoty a ukládáme je jeden za druhým do krému, začínáme z té delší strany.Pak lehounce svineme a zase klademe piškotky a zase svineme. Takto nám vyjdou tři řady piškotů a domotáno jest!Zbytkem krému mázneme roládu a posypeme přes sítko kakaem. Hotovou roládu dozdobíme.
Inspirovala jsem se zdejším receptem http://www.toprecepty.cz/recept/22453-tiramisu-rol..., přidala jsem do podobných..
Mascarpone je poněkud dražší, tak to lze udělat i tak, že dáte jeden kelímek mascarpone (250 g) a kelímek KVALITNÍHO pomazánkového másla, levné nedoporučuji, je v krému nepříjemně cítit, zejména jeho slanost.
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 07.01.2012 13:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz