Těsto:
6 středně velkých vajec
14 rovných lžic krystalového cukru
18 rovných lžic polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
máslo
hrubá mouka na plech
2 lžíce moučkového cukru na posyp
1 lžíce krystalového cukru na posyp
Krém:
0,5 kg mascarpone
0,5 l šlehačky
20 dkg cukru krystal
Dále:
silná káva na namočení piškotu
rumové aroma (podle chuti)
Žloutky utřeme s cukrem a solí, přimícháme mouku a tuhý sníh (z tohoto těsta můžete dělat piškoty, jsou velmi podobné jako Italské savoiardi). Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Smícháme si 2 lžíce moučk. cukru a 1 lžíci kryst. cukru a posypeme tím neupečené těsto. Počkáme, až se cukr vsákne a dáme do předehřáté trouby péct na 160 st. cca 12 minut.
Necháme vychladnout.
Z těsta si vykrojíme kolo a dáme do dortové formy, kterou po straně vyložíme alobalem. Těsto pokropíme kávou s rumem (cca 100 ml na jednu placku) a nandáme půlku krému.
Krém i uděláme tak, že v mascarpone rozmícháme cukr krystal a přidáme dvě ušlehané smetany. Krém mě docela vylekal, protože není hustý. Na krém dáme další vrstvu pišk. těsta. (Nevyjde nám kolo vcelku a tak si piškot nařežte podle potřeby). Opět polijeme kávou s rumem (100 ml) a nalijeme zbytek krému.
Posypeme kakaem a dáme do lednice na celý den ztuhnout.
Tenhle dortík s pravým mascarpone vyjde na cca 160 Kč.
Já jsem dala do krému jen jednu a půl šlehačky a ztužovač. Krém byl dobře hustý.
Recept mám z
http://ekucharka.net/tiramisu-recept
moc dobře se dělá a je tam i videopostup
Autor: kudlova3 (Květa) | |
Datum vložení: 15.01.2012 20:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz