Korpus:
5 vajec
50 g dia sladidla
150 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
5 lžic studené vody
1 špetka soli (do sněhu)
Náplň:
250 g tvarohu ve vaničce
340 g dia ananasového kompotu (i s nálevem)
pár kapek citronového aroma
250 ml Rama Cremefine (nebo klasická smetana na šlehání)
13-15 g sypké práškové želatiny
Na dozdobení:
trochu šlehačky
čerstvé ovoce - pomeranč, kiwi, třešně
meduňka (nebo máta)
Korpus: Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Žloutky utřeme se sladidlem do světlé pěny a přidáme do ní vodu.Pak přimícháme část mouky a nakonec už zlehka, opatrně a střídavě po částech zbytek mouky s práškem do pečiva a vyšlehaný sníh.Těsto vlijeme do dortové formy (22-24 cm), kde jsme dno vyložili papírem na pečení.Vložíme do středně předehřáté trouby a zvolna upečeme (170 °C/cca 20 minut).Po upečení jen chviličku necháme stát, pak odřízneme kolmo nožem od okraje formy a korpus necháme vychladnout.Náplň: Ananasový kompot scedíme, šťávu zachytíme a odměříme 200 ml. Pokud je málo, doplníme vodou. V této šťávě rozmícháme želatinu a necháme zhruba 15 minut nabobtnat.Pak ve vodní lázni nebo opatrně přímo na plotýnce pomalu za stálého míchání metličkou zahříváme až se želatina rozpustí, odstavíme a necháme prochladnout. Teplotu moc nezvyšujeme, stačí do 50 °C, teplota by neměla překročit 60 °C nebo dokonce přejít varem. Pak želatina neztuhne.Tvaroh prošleháme, přidáme pár kapek citronového aroma a prochladlou rozpuštěnou želatinu a znovu prošleháme. Jak vidíme, že nám tato hmota začíná pomalu houstnout, tak jemně vmícháme ušlehanou Ramu a kousky ananasu z kompotu. Doslazovat nemusíme.Dohotovení: Korpus v polovině prořízneme a zpět do dortové formy vložíme jeden plát, na něj naneseme už hustější - mírně tuhnoucí tvarohovou směs a přiklopíme druhým dílem korpusu.Přikryjeme fólií a dáme do chladničky ztuhnout na několik hodin, ale nejlépe do druhého dne.
Tento dort je opravdu hodně velký, tak pokud máme v rodině jen jednoho diabetika, tak by stačilo udělat v menší formě ve snížené dávce. Moučníky nejsou všeobecně diabetikům v jejich výživě schvalovány, ale přece jen občas a mimořádně k nějaké slavnostní příležitosti kousek v rámci diety snad neuškodí.
Korpus jsem pekla podle časopisu Kuchyně a tvarohovou hmotu jsem už dělala u nějakého jiného moučníku. Do budoucna vyzkouším ještě udělat náplň jen s polovinou ušlehané Ramy a druhou polovinu si nechám na potření povrchu.
Ananasový kompot jsem koupila v Kauflandu, ale snad bude i jinde. Může být i jiné ovoce.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 17.01.2012 11:15 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz