TopRecepty.cz

Jak zpracovat a upéct kynuté těsto


Jak zpracovat a upéct kynuté těsto

Suroviny

Kynuté těsto, na potření vejce

Postup

Když nám těsto vykynulo na dvojnásobek původního objemu, je čas ho zpracovat a upéct (nemáme-li možnost to udělat hned, těsto jen propracujeme a necháme znovu kynout).

1) vyklopíme těsto z mísy na mírně! pomoučenou desku stolu

2) pořádně ho propracujeme, prohněteme (přetužíme ho), aby se nám s ním lépe pracovalo

3) nakrájíme ho na potřebné dílky

4) z každého dílku PŘED vlastním tvarováním uděláme bulku a všechny je necháme asi 10 minut odpočinout - těsto pak bude mírně nadýchané a při tvarování nebude tolik pružit, bude se s ním lépe pracovat

5) začneme tvarovat - vyválíme, utvoříme z bulky potřebný tvar....

6) ....a z něj zformujeme výrobek, který necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií nakynout

7) po nakynutí zlehka potřeme vejcem (vejcem s vodou, mlékem - podle toho, jak máme psáno v receptu) a plech vložíme do dobře vyhřáté trouby.
Pokud bude trouba málo horká, těsto bude kynozt spíš do stran (rozleje se) než vzhůru a výsledkem bude širší a plošší (byť stále dobré) pečivo.

8) Upečeno, můžeme servírovat :-)

Každá trouba peče jinak (někdy opravdu VÝRAZNĚ jinak), proto se úplně nespoléhejte na teploty a časy, psané u receptů, ale na vlastní oči a nos.
Menší tvary (koláče, bulky, rohlíky) je třeba péct na vysokou teplotu a kratší dobu - při nižší teplotě je budete muset péct déle a pečivo tím vysušíte.
Naopak - vánočky, chleby, věnce, velké veky aj. pečeme při trochu nižší teplotě a delší dobu. Pokud je budete péct příliš prudce, krásně vyskočí, nádherně se zabarví, budou vypadat hotově, ale po vytažení z trouby klesnou jako nafukovací míč propíchlý špendlíkem - vevnitř budou nedopečené a srazí se.

Poznámka

JAK VYROBIT KYNUTÉ těsto je popsáno v http://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyrob...

autor Autor: cathleen (Iva Trhoňová)
Datum vložení Datum vložení: 24.01.2012 10:21

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz