(kus nepovedeného koláče, či buchty)
Na čokoládový rozvar:
1/2 l mléka
1/2 hořké čokolády
šťáva z citronu
kůra z pomeranče
2 PL cukru
Na těsto:
2 vejce
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku sodovky (limonády, bublinády)
1/2 hrnku cukru krupice
2 hrnky hladké mouky
1/2 prášku do pečiva
Na polevu:
250 ml smetany ke šlehání
2 PL hořkého kakaa
150 g jemně nastrouhané hořké čokolády
kůra z pomeranče
Na rozvar dát do kastrolu mléko, čokoládu, cukr, kůru a šťávu z pomeranče lehce rozvařit a dát odstát.
Mezitím vejce, cukr, olej, sodovku rozšlehat metličkou a vymíchat s moukou a práškem do pečiva hladké těsto. Pokud by bylo hustší, přidat trochu sodovky.(dle mouky)
Vylít na vymazaný a vysypaný plech.
Nepovedenou buchtu nakrájet na kostky a pomocí rukou je nechat nasát v kastrolku v čoko rozvaru. Poklást napitými kostkami celé těsto. Pokud zbydou drobečky a rozvar, tak smíchat a nanést.
Pečeme cca na 160°C tak 20-30min. Ozkoušíme párátkem, zda je po vpichu suché.
Dáme vychladnout a uděláme polevu.
V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, ve které rozmícháme 2 lžíce kakaa. Potom odstavit a vmíchat nastrouhanou čokoládu a míchat do rozpuštění.Nakonec přimícháme nastrouhanou pomerančovou kůru. Nechat zchladnout, ale musí zůstat vlahá a tekutá. Jen zhoustne.
Pak můžeme polít upečený korpus. Lze dozdobit proužky pomerančové kůry.
Pěkně vychladit a servírovat ;-)
Nevěděla jsem, co s tou buchtopraškou, tak jsem zaimprovizovala. Někdy se přihodí, že upečený výtvor, nevyhoví chuťovým pohárečkům, tak co z toho nepřekouzlit něco jiného. Pomeranč s čokoládou dává senzační chuť a polevě zase jiný a výborný rozměr. Milovníci kandované kůry v čokoládě si příjdou na své ;-)
odkaz na polevu je zde:
http://www.toprecepty.cz/recept/20161-hebka-husta-...
p.s. jinak název...napadl mě při pohledu na tu divnou masu na plechu:-))
Autor: srettka | |
Datum vložení: 26.01.2012 16:51 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz