TopRecepty.cz

Vánočka moje oblíbená


Vánočka moje oblíbená

Suroviny

Na těsto:
750 g polohrubé mouky
130 g cukru krupice
120 g Hery nebo másla
50 g čerstvého droždí
2 žloutky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 špetka soli
kůra z 1 citrónu
rozinky
250 ml mléka
Na povrch:
1 bílek
1 vajíčko na potření vánočky
mandlové lupínky na posyp

Postup

Nejprve připravíme kvásek. Z odměřeného množství mléka odlijeme 100 ml, ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme 1 lžíci mouky a rozdrobíme čerstvé droždí a necháme v teple vzejít.Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme se zbylými surovinami na těsto. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme tužší těsto. Plech vyložíme pečicím papírem.Těsto necháme řádně vykynout (nejméně 2 hodiny) a následně ho rozdělíme na dvě poloviny.Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru. Konce copánku podložíme pod vánočku.Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Troubu předehřejeme na 220 °C.Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150°C a pečeme 25 minut.Dopékáme na 100°C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče. Dělám ji několikrát do roka.

autor Autor: Jaruna18 (Jarmila Špůrová)
Datum vložení Datum vložení: 27.01.2012 10:57

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz