600 g hladké mouky
2 žloutky
1 celé vejce
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 g másla
1/2 kostky droždí (21 g)
vlažné mléko (na zadělání)
sůl
mandle (nebo ořechy)
rozinky
rum
1 vejce na potření
Jedno celé vejce s dvěma žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, rozdrobené droždí, vlažné mléko a zaděláme nelepivé těsto. Dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout.Rozinky naložíme předem do rumu. Po vykynutí těsta je zapracujeme do těsta společně s nasekanými mandlemi (nebo ořechy).Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme váleček, ze kterých upleteme vánočku.Vánočku přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme zhruba hodinu. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Recept mám z časopisu Vlasta někdy ze 70. let, kdy ho odebírala moje maminka. Recept je od paní Štěpánkové manželky herce Zdeňka Štěpánka. Vánočka na fotce je z poloviční dávky. Paní Štěpánková uvádí, že nejlepší je na vánočku zadělat v 9 hodin večer a ráno v 7 hodin péci.
Autor: bystrouska (Vlaďka) | |
Datum vložení: 29.01.2012 09:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz