Na těsto:
300 g hladké mouky
6 lžic krupicového cukru
160 g másla
4 lžíce ledové vody
Na náplň:
200-300 g hroznového vína
6-9 lžic krupicového cukru
250 g mascarpone
2 celá vejce
2 lžíce hladké mouky
100 g plátků mandlí
V robotu promícháme mouku, cukr a chlazené nasekané máslo na drobenku.Přidáme 4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujeme.Vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu nebo vál a rychle zformujeme kouli.V mikrotenovém sáčku nebo potravinové fólii dáme do lednice a necháme hodinu vychladit.Troubu předehřejeme na 170 °C (horkovzduch).Do máslem vymazané koláčové formy těsto nahrubo nastrouháme (zručnější a odvážnější si čtvrtinu těsta odloží stranou na ozdobný cop, který umístí k okraji formy) a špičkami prstů natlačíme ke dnu a k okrajům.V předehřáté troubě pečeme cca 25 minut a pak necháme vychladnout.Omyté hroznové víno, nejlépe bez peciček, rozpůlíme a necháme okapat.Šest (stačí i pět) lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujeme dohladka a rozetřeme na předpečený koláč.Poklademe hroznovým vínem, posypeme mandlovými lupínky a 2 lžícemi cukru.Pečeme na 160 °C 40-45 minut.
Recept jsem našla v listopadovém čísle Apetitu a opět si upravila dle (momentálně doma se nacházejících) surovin.
A ještě k něčemu se přiznám.. já jsem ten ozdobný cop měla..byl krásný, dokud jsem koláč nedala do trouby. Pak sjel..takže on tam vlastně je, ale ukrytý...
Je to lahodný moučník s lehkým krémem, v původním receptu byly hrušky.
Uvedené množství je na 8-10 porcí.
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 29.01.2012 14:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz