TopRecepty.cz

Štrúdl z bílého jogurtu


Štrúdl z bílého jogurtu

Suroviny

Na těsto:
400 g polohrubé mouky
250 g Hery (nebo jiného tuku na pečení)
1 vejce
1 kypřicí prášek
200 g bílého jogurtu
1 špetka soli
Další suroviny:
4-6 jablek
cukr dle chuti
1 lžička mleté skořice
2 hrsti rozinek
půlky vlašských ořechů
strouhanka
1 rozšlehané vejce na potření

Postup

Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme včas na 170 °C. Jablka oloupeme a nakrájíme na větší kousky, nestrouháme.V prosáté mouce rozmícháme kypřicí prášek, změklý tuk, vejce, jogurt a špetku soli a vypracujeme vláčné těsto.Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Každý rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát ve tvaru obdélníku o tloušťce asi 5 mm.Střed rozváleného těsta posypeme lehce strouhankou, poklademe jablky, poházíme lehce rozinkami a zasypeme cukrem s troškou mleté skořice. Boční okraje těsta o šířce asi 2 cm necháme volné. Na povrch naskládáme vlašské ořechy.Pravý a levý okraj těsta přehneme přes náplň jen lehce, aby při pečení náplň nevytékala ven. Poté přehneme přes náplň i horní a dolní třetinu těsta a lehce přitiskneme.Zabalené záviny přeneseme na plech, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlaté barvy asi 25-30 minut.

Poznámka

Pokud do těsta zabalíme makovou či tvarohovou náplň, získáme chutnou makovou, příp. tvarohovou buchtu. Těsto lze použít i pro slanou úpravu - plnění masovou, špenátovou směsí. Ale jako štrúdl se osvědčilo nejlépe.

V poslední době dělám tento recept častěji a osvědčilo se mi udělat těsto dříve a nechat pár hodin nebo přes noc zabalené v lednici. Pak včas vyndat na pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo. Výsledek je znatelně lepší. :-)

autor Autor: taddy1
Datum vložení Datum vložení: 02.02.2012 02:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz