Těsto:
5 vajec
100 g krupicového cukru + na posypání
60 g hladké mouky
40 g kakaa
100 ml černého čaje
vanilkový extrakt (nemusí být)
Náplň:
150-180 g kompotovaných třešní či višní (scezených)
1-2 lžíce rumu
2 kelímky 30% smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
Čokoládová poleva:
100-150 g čokolády na vaření (nalámané)
10 g másla
1 kelímek 30% smetany ke šlehání
1 lžička rumu
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Vejce utřeme s cukrem do světlé krémové hmoty. Mouku smícháme s kakaem a obrácenou stranou lžíce pořádně rozetřeme kakaové hrudky. Sypkou směs přidáme k vajíčkům. Kdo chce, může přilít vanilkový extrakt pro nádech vanilkové vůně. Pořádně promícháme. Těsto rozetřeme na plech s pečicím papírem a pečeme cca 10 min (v horkovzdušné troubě). Vyndáme a plát těsta ihned překlopíme na arch papíru posypaný krupicovým cukrem a podložený vlhkou utěrkou. Od delší strany zarolujeme (i s utěrkou a pečicím papírem). Necháme vychladnout.
2. Čokoládu na polevu dáme spolu s máslem do hrnce a přelijeme horkou smetanou (měla by být téměř vroucí, ale nesmí projít varem) a necháme 5 minut stát. Přilijeme rum a umícháme dohladka.
3. Roládu rozmotáme, stáhneme z ní pečicí papír a pokapeme ji čajem. Smetany ušleháme dotuha a osladíme je vanilkovým cukrem. Šlehačkou potřeme těsto. Okapané třešně (višně) promícháme s rumem, scedíme a poté je naskládáme na šlehačku a roládu zavineme. Na závěr ji potřeme čokoládovou polevou.
Na ozdobu se ještě dělají čokoládové lístky, na které mi bohužel nezbyl čas, takže pokud by se do toho někdo chtěl pustit, tak přikládám návod. Z reakcí těch, co už Schwarzwaldskou roládu pekli a lístky dělali, bych se do toho ovšem už i záměrně nepouštěla, protože měli co dělat s odloupnutím lístků.
Čokoládové lístky na ozdobu:
- 200 g čokolády na vaření
- 20 celých neporušených bobkových lístků
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, necháme dvě minuty stát a promícháme zcela dohladka. Bobkové listy položíme na pracovní plochu vrchní stranou dolů. Spodní strany plné krásných žilek potřeme tenkou vrstvou čokolády. Necháme zchladnout, poté potřeme ještě druhou vrstvou čokolády a lístky dáme do mrazáku zcela ztuhnout. Před zdobením opatrně "odlepíme" bobkový list a čokoládovými lístky ozdobíme roládu. Poprášíme moučkovým cukrem a servírujeme nakrájené na kolečka.
Inspirace z časopisu Apetit.
Autor: Kriss | |
Datum vložení: 04.02.2012 16:17 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz