TopRecepty.cz

Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče


Čokoládový mousse s jemnou příchutí pomeranče

Suroviny

4 žloutky
2 lžíce medu
1 lžíce krupicového cukru
špetka mletého muškátového oříšku
kůra z 1 pomeranče
120 g hořké čokolády na pěnu
250 ml smetany - 40%
40 g hořké čokolády na ozdobný okraj
kakao (nebo čokoláda) na posypání
Na ozdobu:
jahody
ostružiny
pomeranč

Postup

Ve vodní lázni ušleháme do tuhé světle žluté pěny žloutky,med,cukr,muškátový oříšek a pomerančovou kůru. Odstavíme a za občasného promíchnutí necháme vychladit. Rozpustíme 120 g čokolády ve vodní lázni. Čokoládu opatrně smícháme s hmotou ze žloutků a necháme opět vychladit. Smetanu vyšleháme do tuha. Do vychladlé směsi žloutků a čokolády přidáme dvě lžíce vyšlehané smetany a dobře promícháme. Poté pomalu a opatrně vmícháme zbytek šlehačky. Pěnu dáme do lednice na 15-20 minut.
Mezitím si připravíme ozdobný okraj. Na jedné straně fóliového proužku přehneme okraj asi 1 cm.Proužky položíme na stůl (pracovní plochu) těsně vedle sebe.Připravíme si 4 kousky lepicí pásky.
Nad párou si rozehřejeme 40 g čokolády. Necháme jí mírně vychladnout. Naplníme si zdobicí sáček (stačí igelitový sáček s odstřihnutým růžkem) a dlouhými tahy sem a tam ozdobíme fólie s tím že centimetrový ohyb necháme čistý. Čokoládu necháme chvíli zavadnout a pak pomocí lepicí pásky tvarujeme formy ve tvaru slzy, centimetrový ohyb bude navrchu fólie. Formy naskládáme na rovný podklad. Cukrářským sáčkem naplníme formy pěnou. Dáme do lednice a necháme minimálně 6 hodin zatuhnout. Poté posypeme kakaem dáme na talíř na kterém budeme mousse podávat a teprve potom odstraníme fólii a dozdobíme.

Poznámka

*Použil jsem čokoládu Côte ďOr se 70% kakaa a 35% smetanu.
*Na prezentační foto jsem použil na posyp jemně nastrouhanou bílou čokoládu, na řezu je potom použito kakao.
*Může se stát že když smícháme čokoládu se žloutky že nám hmota ztuhne a vytvoří se chuchvalce. Nic se neděje po přidání dvou lžic šlehačky (jak je uvedeno v receptu) se směs opět rozpustí.
*Mousse můžeme podávat také ve sklenicích nebo udělat jako klasický kulatý dort proložený piškoty máčených v pomerančovém likéru.
*I když tento recept uvádí že je na čtyři porce, z daného množství lze vytvořit až šest těchto minidortíčků.

autor Autor: Miquel
Datum vložení Datum vložení: 05.02.2012 16:09

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz