Těsto:
150 ml bílého jogurtu
70 g moučkového cukru
75 ml oleje
1 vejce
160 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku
1 špetka soli
Náplň:
3 jablka
1 lžíce másla
1 lžíce vody
1 lžíce jablečné marmelády
mletá skořice (dle chuti)
vanilkový cukr (dle chuti)
Dále:
100 g čokolády na vaření
tuk na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, přidáme špetku soli, moučkový cukr, vejce, olej a jogurt. Vymícháme těsto.Těsto vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky, které rovnoměrně poskládáme na povrch těsta tak, aby bylo těsto přikryté. Posypeme mletou skořicí a vanilkovým cukrem podle kyselosti jablek - pozor, použijeme ještě marmeládu.V hrnku rozehřejeme lžíci másla, přidáme lžíci marmelády a lžíci vody. Rozmícháme v řidší kašičku. Kašičkou pokropíme jablka.Dáme péct do vyhřáté trouby na 160°C. Když je okraj těsta žlutohnědý, je koláč hotov. Trvá to asi 30-40 minut.Koláč necháme vychladnout, poté hustě křížem krážem polijeme rozpuštěnou čokoládou. Koláč je výborný vychlazený.
Toto těsto je univerzální i pro ostatní druhy ovoce. Někdy můžete přidat do těsta kokos, rozinky máčené v rumu nebo jablka posypat před pečením sekanými ořechy. Fantazii se meze nekladou a pokaždé je koláč jiný. A jablka jsou celoročně dostupná.
Autor: Janja | |
Datum vložení: 08.02.2012 14:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz