Těsto:
180 g hladké mouky
180 g moučkového cukru
3 vejce
75 g mletých ořechů
50 g másla
30 g čokolády na vaření
1 kypřící prášek
0,4 dl oleje
1 lžička koření do perníku
1 lžička kakaa
špetka soli
Náplň:
5 dl meruňkového kompotu
1,5 dl smetany (30%)
0,5 dl sladkého Salka
rum
Na zdobení:
100 g tmavé čokoládové polevy
50 g čokoládové zdobení
Máslo vyšleháme s cukrem, přidáme žloutky, olej a rozpuštěnou čokoládu. V míse smícháme mouku, ořechy, prášek do pečiva, kakao, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh a postupně, střídavě s moučnou směsí přidáváme k žloutkové hmotě až vznikne hladké těsto. Nalijeme ho na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby vyhřáté na 175o C a pečeme asi 35 minut.
Upečený plát necháme zchladnout, pak ho podélně rozřízneme na tři díly a jeden díl rozdrobíme do mísy. Smetanu svaříme se salkem na polovinu původního množství. Po zchladnutí ji přilijeme k rozdrobenému perníku, zakapeme rumem a přilijeme šťávu z kompotu, tak abychom umíchali pastovitou hmotu. Oba díly korpusu lehce pokapeme šťávou z kompotu. Na spodní díl natřeme tenkou vrstvu náplně, na ni poklademe okapané půlky meruněk, potřeme je zbylou náplní, přiklopíme vrchní částí korpusu, zatížíme a necháme asi 2 hodiny ztuhnout. Na závěr perník přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou a posypeme čokoládovým sypáním.
Zdroj: Lehce upravený recept z časopisu Kuchyně.
Autor: Bahula | |
Datum vložení: 19.02.2012 18:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz