Těsto:
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
125 g másla
1 vejce
špetka soli
kávová lžička studené vody
Náplň:
5 oloupaných jablek
Zálivka I.
30 g másla
50 g krupicového cukru
1 polévková lžíce citronové šťávy
2 polévkové lžíce calvadosu (jablkovice)
Zálivka II.:
200 ml smetany na šlehání
1 vejce
15 g krupicového cukru
Z mouky, másla a špetky soli vypracujeme těsto podobné drobence, přidáme KL studené vody a vejce. Hmota se spojí ve vláčné těsto. Pomohla jsem si robotem a byla to otázka cca 3 minut. Těsto vyválíme na placku a vložíme do dortové nebo koláčové formy, vytlačíme nahoru, aby vznikl okraj, ten seřízneme do stejné výšky. Propícháme vidličkou a vyložíme jablíčky nakrájenými na měsíčky. Dáme chvilku chladit do lednice a mezitím si připravíme calvadosovou zálivku.
Rozpustíme máslo s cukrem a rozmícháme s citronovou šťávou. Odstavíme z ohně a vmícháme calvados, pozor neolizovat, aby zbylo na koláč!! Rozetřeme na jablka a dáme zapéct do trouby vyhřáté na 220°C na 10-15 min.
Smetanu na šlehání rozmícháme s cukrem a vejcem a nalejeme na rozpečený koláč. Pečeme asi 10 min, pak teplotu trouby snížíme na 200°C a dopečeme cca 20 min. Časy jsou pouze orientační :) :)
Vychladíme, pocukrujeme (nemusíme), nakrájíme... a ovládáme se :)) :))
Dnes mi manžel přinesl nový Magazín Albert a tento koláč jsem prostě musela hned vyzkoušet. Trošku jsem upravila jednotlivá množství surovin na zálivky a náplň, mám formu 28 cm a zdálo se mi těch dobrot málo.
Foto následuje, musím trošku dobít foťák, nějak mi to uniklo !
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 02.03.2012 14:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz