TĚSTO
20 g droždí
1 lžíce krupicového cukru
150 ml mléka
300 g hladké mouky
100 g másla
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
1 vejce na potření okrajů těsta
máslo na vymazání formy/plechu
NÁPLŇ
1 kg meruněk (čerstvé i kompotované)
(DROBENKA)
80 g másla
80 g krystalového cukru
20 g vanilkového cukru
80 g polohrubé mouky
Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10-15 minut, než kvásek vyběhne.
Do kvásku přidáme mouku, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru a špetku soli. Vypracujeme hladké těst, které se nelepí, zaprášíme moukou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto alespoň dvakrát promísíme, aby se těsto provzdušnilo a lépe kynulo.
Drobenku připravíme smícháním uvedených surovin při pokojové teplotě.
Vykynuté těsto vytvarujeme na máslem vymazaný plech/koláčovou formu, poklademe na něj vypeckované meruňky (slupkou dolů, aby do těsta nevytekla šťáva), posypeme drobenkou, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 170°C asi 35 minut.
Autor: catherina | |
Datum vložení: 03.03.2012 12:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz