Podklad:
200 g máslových sušenek
40 g másla
Náplň:
2 vaničky neochucené Lučiny (dohromady 250 g)
3 vejce
120 g moučkového cukru
několik kapek citrónové šťávy
Poleva:
2 kelímky zakysané smetany
2 vanilkové cukry
Přeliv:
350 g borůvek (i mražených)
100 ml vody
cukr podle chuti
citrónová šťáva
lžička solamylu
Sušenky jemně rozdrtíme v robotu, nebo v mikrotenovém sáčku pomocí válečku na nudle nebo ploché strany paličky na maso. Sušenkové drobky smísíme s máslem - roztopeným na plotýnce, nebo jen povoleným při pokojové teplotě. Směs rovnoměrně natlačíme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili pečícím papírem.Dáme na chvíli do ledničky zatuhnout.Dále ušleháme vejce s cukrem do bělavé pěny, přimícháme lučinu, několik kapek citrónové šťávy a špetku soli. Směs navrstvíme na sušenkový základ a vložíme do trouby, předehřáté na 190°C. Pečeme 25 minut a vyjmeme. Teplotu v troubě zvýšíme na 210°C.Mezitím smícháme zakysané smetany s vanilkovým cukrem a po vyjmutí koláče z trouby je rovnoměrně natřeme na povrch. Vrátíme do trouby na 5 minut.Necháme vychladnout a uložíme na několik hodin do ledničky - nejlépe přes noc.Borůvky vložíme do kastrůlku, zahřeme s troškou vody, přisypeme cukr a necháme probublat. V hrníčku si rozpustíme lžičku solamylu v malém množství vody, rozkvedláme a nalijeme k vroucím borůvkám. Povaříme do hustoty omáčky. Ztuhlý studený koláč krájíme na řezy a přeléváme horkými borůvkami.
Tento dezert dnes (a včera) vyráběla moje dcera, která se zřejmě inspirovala na nejrůznějších webových stránkách, a všechny překvapil lehkostí i vynikající chutí.
Autor: Eliza | |
Datum vložení: 10.03.2012 23:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz