1 kg pšeničné mouky hladké
50 g droždí
10 g cukru do kvásku
190 g cukru do těsta
150 g margarínu
10 g soli
2 vejce do těsta
2 vejce na mašlování
30 g máku na zdobení..
Množství přibližně
3,8 dcl vody (dle vaznosti mouky)
(Doba zrání těsta je 1,5-2 hodiny. Po 40 minutách přetěžujeme.
Doporučená hmotnost 30g, 43g, 86g.
Z 1 kg mouky = 50ks po 30g, =35ks po 43g, =16ks po 86g.
Pro domácí pečení je nejvhodnější 30g a 43g)
Příprava kvásku (omládku) dle základního postupu.
Briošky vyrábíme ze středně tuhého těsta jako na vánočky. Těsto má být dobře vyzrálé, aby se briošky dobře formovaly a hlavně držely pěkný tvar.
Při domácí výrobě rozdělíme těsto na dvě části, vyválíme delší váleček,ze kterého krájíme kousky těsta, dle toho, jakou velikost vyrábíme. Z kousku těsta vyválíme pramen a formujeme na příslušný tvar. Briošky děláme stříhané nebo pletené.
Stříhané briošky jsou ty, které po nakynutí a namašlování stříháme nůžkami.
Nejčastěji užívané druhy jsou: hádek, špačci, zajíčci, sůvy, ježci, ptáček.
Pletené briošky splétáme z pramínků. Prvním předpokladem pěkných tvarů jsou pěkné pramínky. Pramínky jsou téměř u všech tvarů na obou koncích slabší a uprostřed silnější.
Přechod od slabších konců k silnějšímu středu musí být plynulý a stejnoměrný.
Pletené jednoduché: točenka, rohlíček,věneček, štěpánka, šroubek, šnek, srdíčko, jidášek.
Pletené složitější: hrozen, knoflík, vánočka, zoubek, barchetka, houslový klíč, tři suky a jiné.
Briošky můžeme také dělat jako obyčejné pečivo, tj. rohlíčky, housky, žemličky apod.
Všechno pletení a provedení musí býti jemné, tvary musí být souměrné a dokonalé.
Téměř vykynuté brioškové pečivo a před pečením stejnoměrně potírá rozšlehaným vajíčkem, posypeme mákem, cukrem nebo žmolenkou.
Pečeme bez páry při teplotě 230°C.
Doba pečení:= 30g 8min, = 43g 11min.= 86g 16min.
Tvary briošku
Stříhané
Ježci – stočené kousky těsta upravíme do podélného tvaru a potíráme vajíčkem. Necháme nakynout a zaschnout. Po nakynutí znova potíráme vajíčkem a stříháme nůžkami ostny. Jako oči připevníme dvě malé rozinky.
Zajíčci – Stočené kousky těsta potíráme vajíčkem a necháme nakynout. Potom nůžkami nastříháme v předu ouška a v zadu kolmo ocásek.
Sůvy – stočené kousky těsta upravíme do podélného tvaru, potíráme vajíčkem a po nakynutí stříháme ouška jako u zajíčka. Žiletkou pak uděláme podélně asi 4 mělké rýhy. Pod ouška dáme jako oči malé rozinky.
Pletené
Provazec- uděláme ze dvou pramínků které dáme k sobě, ohneme uprostřed a všechny 4 konce přisuneme k sobě a 2 cm od konců zaštípneme k sobě.
Hrozen- splétáme ze dvou pramínků. Přeložíme je přes sebe křížem, jeden ohneme a přeložíme opět přes sebe. Dále pak splétáme jako spodní vrstvu skládané vánočky.
Zoubek- upleteme housku a na ni dáme točenku. Oba konce pak ohneme do tvaru „S“
Tvary co nejsou popsané, jsou jako příloha nakresleny.
Autor: fb.lib (František Brusák) | |
Datum vložení: 11.03.2012 07:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz