2 vejce
120 g cukru krupice
50 ml vody
50 ml oleje
125 g hladké mouky
1 špetka kypřicího prášku
1 hrst mletých vlašských ořechů
Na zdobení:
3 bílky
210 g mletého cukru
Na přípravu formy:
tuk
hrubá mouka
Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.Připravíme formu na pečení, vymažeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas předehřejeme troubu na 200 °C.Žloutky vyšleháme s cukrem, zašleháme pomalu vodu a olej, vmícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva a ořechy. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Opatrně přendáme do formy, asi centimetr pod okraj.Pečeme nejprve 5 minut na 200 °C, dopékáme pomalu na 150 °C, asi tak, jak pečeme bábovku, podle typu trouby (vyzkoušíme vypíchnutím špejle, musí být po vyjmutí suchá).Na ozdobení ušleháme nad parou sníh z cukru a bílků. Sáčkem se zdobičkou uděláme vychladlému beránkovi kudrlinky. Také lze ještě teplého beránka potřít rozpuštěným máslem a vydatně ze všech stran pocukrovat. Očka a čumáček jde udělat třeba z rozinek.
Množství je tak na tu klasickou kameninovou formu na beránka.
![]() |
Autor: DajaH |
![]() |
Datum vložení: 16.03.2012 22:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady