5 ks vejce
120 g pomletých vlašských ořechů
100 g polohrubá mouka
1/2 lžíce kakaa
2 pl medu
3 pl griotky (nebo bezinkového likéru)
2 pl vody
1/2 prášku do pečiva
3 špetky soli
1 plechovka kompotovaného ovoce (820 g)
Poleva:
100 g hořká čokoláda
30-40 g másla
Krém:
2 ks smetanu ke šlehání (celkem 400-500 ml)
2 ks zakysaná smetana (celkem 700 ml)
1 pl citronové šťávy
1 lžíce medu
Žloutky, cukr, med, likér a horkou vodu vyšleháme šlehačem (asi 10 min.) do husté pěny, poté přidáme rozpuštěné máslo a šleháme další 2 minuty. Mouku, ořechy, kakao a prášek do pečiva promícháme a za postupného míchání pomalu přisypáváme do vyšlehané směsi. Nakonec vmícháme tuhý vyšlehaný sníh se solí. Těsto nalijeme na máslem (nebo olejem) vymazaný plech a pečeme asi 20 min na 160°C. až do jemného zhnědnutí. Po té vyndáme a necháme vychládnout.
Rozpustíme si čokoládu s máslem nebo čokoládovou polevu a nalijme na vychladlý korpus a necháme jemně zatuhnout. Na to naskládáme odkapané ovoce (dle chuti). Nejlépe se mě osvědčily kompotované broskve pokrájené na plátky nebo vypeckované kompotované višně. Pokud dáváte višně, ideální jemně zakapat griotkou :-)
Krém:
Vyšleháme šlehačku do husta do které vmícháme zakysanou smetanu s 1 lžící citronové šťávy a 1 lžící medu. Tuto směs nalijeme na ovoce a zarovnáme stěrkou. Povrch posypeme kakaem a dáme do lednice ideálně do rána ztuhnout, aby se dal krásně krájet. Já osobně do rána nevydržím, tak alespoň na 2 hodiny :-)
Pozn. Krému se může zdát být hodně, ale v lednici sedne dolů.
Proč řezy OŘBEZ ? Ořechovo-bezinkový korpus.
Tyto řezy na plechu určitě dlouho nevydrží :-)
Autor: RomanEx (Roman) | |
Datum vložení: 24.03.2012 19:25 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz