TopRecepty.cz

Šlehačkovo-ovocný řez


Šlehačkovo-ovocný řez

Suroviny

Piškot:
4 vejce
20 dkg moučkového cukru
20 dkg polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli k bílkům

Ovocný krém:
2 větší jablka
2 větší banány
2 pomeranče (lze nahradit mandarinkami čerstvými nebo kompotovanými)
4 lžíce krystalu cukru (použila jsem třtinový)
20 dkg másla
1 lžíce rumu
citronová šťáva

2 šlehačky Rama Cremefine (nebo 40% šlehačky)
1 sypká šlehačka v prášku (nebo jiný práškový ztužovač šlehačky)
citronová šťáva na pokropení piškotu

Postup

1) Piškot: Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Žloutky šleháme s cukrem do pěny, potom postupně zašleháme olej a horkou vodu a šleháme. Ještě nám směs šleháním pěkně nabude. Nakonec zlehka přes síto přimícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pečeme v předehřáté troubě asi 30-35min. při 160st. Špejlí píchneme několikrát nejlépe doprostřed formy a musí být suchá.
2) Během pečení si přichystáme ovocný krém: jablka+banány nastrouháme a pokropíme citron.šťávou. Oloupané pomeranče/mandarinky nakrájíme najemno (já jsem použila kompotované-1 plechovku). Na pánvi rozpustíme cukr do karamelu, do hotového vmícháme lžíci másla a ovoce. Dusíme chvíli, než se odpaří veškerá šťáva (netrvá to dlouho…), odstavíme, přidáme zbytek másla, rum, citron.šťávu podle své chuti a mícháme, až se máslo řádně rozpustí.
Krém dáme stranou trochu vychladnout (díky máslu bude ovocný krém pevnější)
3) Vyšleháme obě šlehačky s cukrem a ztužovačem dotuha (trochu hotové šlehačky si nezapomeneme odložit na závěrečné zdobení)
4) Vychladlý korpus jednou prořízneme, pokapeme citron. šťávou, potřeme šlehačkou a přiklopíme horní díl zpět. Mírně zatlačíme. Nahoru naneseme vychladlý ovocný krém (i když se Vám bude zdát krému hodně, dejte všechen – čím vyšší vrstva, tím lepší) a ozdobíme.
Dáme vychladit do lednice. Min. na 3 hodiny, nebo přes noc – krém ztuhne hned, ale záleží, jak se Vám podaří našlehat šlehačku. Mě se moc nedařilo – použila jsem 40% místo oblíbené Cremefine a byla řidší, tak jsem krájela až druhý den.

Poznámka

Tato náplň je výborná i jako horká do palačinek (ale másla stačí v tomto případě je 1-2 lžíce na rozmíchání karamelu)

autor Autor: jahoda
Datum vložení Datum vložení: 25.03.2012 22:54

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz