1 kg hladké mouky
500 ml vlažného mléka
150 g medu
50 g čerstvého droždí
250 g hery
4 žloutky
kůra z 1 citrónu
1/3 lžičky soli
1 lžíce cukru krupice
1 lžíce medu
1 lžíce másla
práškový cukr na posypání
Z 1 lyžice múky, 1 lyžice cukru, 100 ml vlažného mlieka a z rozdrobeného droždia pripravíme kvások.Zmäknuté maslo vymiešame s medom a žĺtkami. Postupne do máslové zmesi pridávame múku, kvások a zvyšné mlieko. Nakoniec pridáme postrúhanú citrónovú kôru a soľ.Vypracujeme cesto a necháme ho v teple kysnúť asi 1/2 hodiny.Potom ho zľahka premiesime, aby sme vytlačili vzduchové bubliny. Z cesta odoberáme kúsky vo veľkosti kačacieho vajca a v dlaniach urobíme šúľok s priemerom asi 3 cm. Niekoľkokrát ho prekrútime, aby vznikla špirála a ukladáme na plech vyložený pečiacim papierom.Necháme ešte chvíľu (asi 10 minút) kysnúť, potom judáše potrieme roztopeným maslom.Pečieme 15-20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Ešte teplé potrieme medom zriedeným troškou horúcej vody.Nakoniec môžeme posypať práškovým cukrom.
Z tejto dávky pečiem judáše na Veľkú noc dvakrát. Zakaždým zmiznú do poslednej omrvinky, ani pocukrovať ich už nestačím.
Autor: amalia | |
Datum vložení: 29.03.2012 12:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz