1 kg hladké mouky
500 ml vlažného mléka
150 g medu
50 g čerstvého droždí
250 g změklého másla (nebo Hery)
4 žloutky
kůra z 1 citronu
1 lžička soli
1 lžíce cukru krupice
Dále:
máslo na potření
med na potření
trochu horké vody
moučkový cukr na posypání
Droždí rozdrobíme do misky a zalijeme 100 ml vlažného mléka. Přidáme 1 lžíci mouky (odebranou z celkového množství) a 1 lžíci krupicového cukru. Vše promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek (asi 10-15 minut).Změklé máslo dáme do mísy robota, přidáme med a žloutky a vyšleháme do pěny.Do máslové směsi přidáme mouku, kvásek a zbytek mléka. Nakonec přisypeme sůl a nastrouhanou citronovou kůru.V robotu s hákovým nástavcem vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout na teplém místě asi 60 minut.2 velké plechy vyložíme pečicím papírem.Vykynuté těsto přesuneme na vál a rukama propracujeme. Z těsta odebíráme kousky o váze asi 50-60 g, z každého vyválíme hada a vytvarujeme jidáše.Jidáše klademe na připravené plechy a necháme ještě 10 minut kynout.Troubu předehřejeme na 180 °C.Jidáše potřeme rozpuštěným máslem a vložíme do trouby. Pečeme 15-20 minut a ještě horké potíráme medem s troškou horké vody.Na závěr můžeme pocukrovat moučkovým cukrem.
Z této dávky peču jidáše na Velkou noc dvakrát. Pokaždé zmizí do posledního kousku, ani pocukrovat je nestihnu.
![]() |
Autor: amalia |
![]() |
Datum vložení: 29.03.2012 12:38 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady