180 ml mléka
100 g moučkového cukru
30 g droždí
2 lžíce hrubé mouky
100 g rozpuštěného vlažného sádla
3 žloutky
300 g hladké mouky
1 špetka soli
1 vanilkový cukr
trochu citronové kůry
Na potření:
1 vejce
Na ozdobení:
mák
sezamové semínko
mandle
Uděláme kvásek z trochy vlažného mléka, 1 lžičky cukru, droždí a hrubé mouky. Necháme vzejít.Do prosáté hladké mouky přidáme kvásek, vlažné sádlo, žloutky, vanilkový cukr, práškový cukr, špetku soli, citronovou kůru a zpracujeme na hladké nelepivé těsto.Necháme kynout asi 30 minut, pak znovu propracujeme a necháme kynout dalších 20 minut.Z vykynutého těsta uděláme různé tvary a necháme jidášky kynout na plechu asi 15 minut.Před vložením do trouby je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, sezamem nebo mandlemi.Pečeme asi 20 minut při 180 °C.
Tento recept je z dubnového čísla magazínu Albert. V magazínu je uvedeno máslo, které se tře se žloutky a zbytkem cukru do pěny (neměla jsem máslo, tak jsem proto použila sádlo).
Autor: Ludmila | |
Datum vložení: 31.03.2012 13:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz