Ledová čokoláda:
100 g hořké čokolády (min.75% kakaa)
70 g smetany (min.33% tuku)
20 ml likéru Kahlúa
140 g bílé čokolády (min.28% kakaa)
30 g smetany (min.33% tuku)
20 ml likéru Malibu
130 g mléčné čokolády (min.36% kakaa)
40 g smetany (min.33% tuku)
20 ml likéru Baylies
Jablkové pyré:
50 g cukru
240 ml vody
50 g másla
1 celá skořice
3 zelená jablka (Granny Smith)
3 lžíce tokajského (sladkého bílého vína )
1 lžíce limetkové šťávy
Ledová čokoládová terina:
Čokolády postupně rozpustíme ve vodní lázni a smícháme s horkou smetanou a likéry v uvedených množstvích.
Začneme hořkou čokoládou a nalejeme jí do připravené formy o rozměrech 10x30 cm, kterou jsme vyložili papírem na pečení nebo potravinářskou fólií a dáme ztuhnout do lednice asi na hodinu a půl.
Potom stejným způsobem připravíme bílou a nakonec mléčnou čokoládu (vrstvíme je na sebe). Dáme na noc do mrazáku a druhý den krájíme terinu nožem, který namáčíme do horké vody.
Jablkové pyré:
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme máslo a skořici. Oloupaná a rozštvrcená jablka bez jádřinců dáme na plech, podlejeme ochucenou vodou a pečeme asi 20 minut v předehřáté troubě na 180°C do měkka. Potom jablka vybereme, dáme do mixéru, přidáme víno, limetovou šťávu a vše společně důkladně rozmixujeme.
Edit: 7.2.2016. Dnes bych už tento recept nepřidal. Je příliš sladký. Chtěl jsem ho nechat odstranit, ale nebylo mi vyhověno.
*Porce ledové čokoládové teriny podáváme s jablkovým pyré. Samotná terina je velice sladká, pyré sladkost srazí.
*Recept je z knihy "Šéfkuchár v paláci" od Jaroslava Žídka.
*Na dozdobení jsem použil čokoládu, mandlový krokant a opražené mandle v bílé a mléčné čokoládě.
Autor: Miquel | |
Datum vložení: 05.04.2012 10:54 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz