Obyčejné těsto:
1 kg polohrubé mouky
150 g tuku
150 g cukru
2 žloutky
40 g čerstvého droždí
0,5 l mléka (podle potřeby)
citronová kůra
10 g soli
1 vejce na potření
Jemné těsto:
1 kg polohrubé mouky
220 g tuku
220 g cukru
4 žloutky
60 g čerstvého droždí
0,5 l mléka (podle potřeby)
citronová kůra
10 g soli
1 vejce na potření
1 vanilka
Na dokončení:
40 g rozinek
70 g mandlí
Do části vlažného mléka nadrobíme droždí se 40 g cukru a hrstkou mouky a necháme vzejít kvásek.V míse utřeme nahřátý a změklý tuk s cukrem a žloutky. Do zbylého mléka dáme rozpustit sůl.Mouku prosejeme k utřenému tuku a část necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse těsto. Zpočátku je těsto řidší, později ztuhne.Pak jej přeložíme na vál a vypracujeme rukama, až se nechytá na válu. Nakonec zapracujeme rozinky a nakrájené mandle. Část mandlí necháme stranou na posypání.Těsto dáme zpět do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme ubrouskem a necháme v teple kynout. Když je těsta dvakrát tolik (asi za 2 i více hodin), vyklopíme na vál a zpracujeme na bochánky. Těsto můžeme zadělat i večer, přes noc vykyne.Z vykynutého těsta vyválíme na vále bochánky a umístíme je na tukem pomaštěný pečicí papír na plechu. Děláme-li dva bochánky na jeden plech a chceme je mít za všech stran stejnoměrně upečené, posadíme každý bochánek na samostatný papír.Utvořené bochánky necháme nakynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nakrájenými mandlemi a ostrým nožem prořízneme ve středu bochánku kříž.Bochánky dáváme péci do trouby dobře vyhřáté, pak teplotu snížíme a dopékáme. Pečeme podle velikosti 45-60 minut.
Autor: petraf.t | |
Datum vložení: 10.04.2012 13:24 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz