Stejné množství (gramáž) u všech surovin. Více v poznámce.
máslo
moučkový cukr
bílky
hladká mouka
Změklé máslo s cukrem vyšleháme metličkou do krémové konzistence. Přidáme bílky a pokračujeme ve šlehání dokud nemáme vše dobře spojeno. Nakonec přimícháme prosátou mouku. Hotové těsto nanášíme a rozprostřeme lžící na plech vyložený silikonem, nebo pečícím papírem a tvoříme co možná nejtenčí kolečka o průměru cca 10 centimetrů. Na plech vyjdou tři. Pečeme na 200°C cca 5 minut. Pomocí stěrky/obracečky vyndaváme z trouby, pokud možno jeden kus po druhém, a horké ihned dáváme na skleničku obrácenou dnem vzhůru a druhou skleničku o něco větší nasadíme otvorem na upečenou oplatku a lehce přimáčkneme. Oplatka velice rychle tvrdne. Ztvrdne-li oplatka ještě před tím než jsme jí dali tvar, dáme jí opět na chvíli do horké trouby. Tulipány plníme zmrzlinou, ovocným salátem, atd...
*Jako první si zvážíme bílek a podle váhy bílku dáme i stejné množství ostatních surovin.
*Jeden bílek vážil 45 gramů, dal jsem i 45 gramů mouky, 45 gramů másla a 45 gramů cukru. Z tohoto množství jsem měl šest tulipánů.
*Pokud možno používáme hladký pečící papír bez vylisovaného vzorku.
*Můžeme přidat strouhanou citronovou kůru, vanilkovou esenci nebo krapet aromatického alkoholu např. Cointreau, ale není podmínkou oplatky samy o sobě mají vynikající máslovou chuť.
*Jestliže děláme tulipány den předem, musíme je uzavřít do nějaké nádoby kde nemá přístup vzduch a kde nenavlhnou, jinak změknou.
Autor: Miquel | |
Datum vložení: 20.04.2012 10:28 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz