Korpus:
250 g čokoládových máslových sušenek
160-200 g másla
Náplň:
1 sáček želatiny
500 g měkkého tvarohu
80 ml citronové šťávy
2 borůvkové kompoty (nebo 1 velký, nebo čerstvé ovoce)
20 čerstvých jahod
100 g moučkového cukru
2 lžíce moučkového cukru
250 ml smetany ke šlehání
Dno i strany dortové formy vyložíme alobalem.Sušenky rozdrtíme válečkem nebo v mixéru najemno a smícháme je s rozpuštěným máslem. Vzniklou hmotu rukou promačkáme a rovnáme do připravené dortové formy. Vždy pořádně umačkáme, aby se hmota dobře spojila. Když je vyložená celá forma, dáme ji vychladit do lednice alespoň na 30 minut.Na náplň ušleháme měkký tvaroh s citrónovou šťávou a polovinou cukru. Smetanu ke šlehání vyšleháme a do ní přidáme 2 lžíce moučkového cukru.Z kompotů slijeme 3/4 šťávy a zbytek s borůvkami rozmixujeme na dřeň a dáme stranou. V případě, že použijeme čerstvé ovoce, dosladíme druhou polovinou cukru.V troše vody necháme nabobtnat želatinu, asi po 10 minutách ji zahřejeme a rozpustíme (nesmí se vařit).Do ušlehaného tvarohu přidáme větší část vlažné želatiny (nesmí být horká) a co nejrychleji přimícháme ušlehanou smetanu.Na sušenkový korpus rozetřeme malou vrstvu smetany s tvarohem a po celé ploše vyskládáme jahody.Zbytek želatiny smícháme s dření. Větší částí dřeně zalijeme jahody do poloviny výšky. Na dřeň rozetřeme zbytek tvarohu se smetanou.Zbylou borůvkovou dřeň pomalu spirálovitě lijeme do vrchní vrstvy krému na dortu. Pro jemnější mramorování nakonec lehce zamícháme úzkým koncem vařečky nebo špejlí.Hotový dort necháme přes noc ztuhnout v lednici.
Recept je stejný jako u nepečeného broskvového dortíku, jen místo broskví tam jsou borůvky a navíc je uvnitř překvapení v podobě jahod.
Autor: Ewik84 (Eva Beranová) | |
Datum vložení: 21.04.2012 21:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz