Těsto:
500 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
80 g tuku Hera
25 g droždí
10 g soli
1/4 prášku do pečiva
1/2 vanilkového cukru
kůra z 1/2 citronu
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
1 vejce
150-200 ml mléka
Náplň:
švestky podle počtu buchet
3 vrchovaté lžíce máku
3 vrchovaté lžíce cukru
3 vrchovaté lžíce mléka
olej na potírání buchet
Švestky vypeckujeme. Mák umeleme, přidáme mléko a cukr a na mírném ohni za stálého míchání spaříme. Odstavíme necháme vychladnout.Připravíme těsto. Prášek, sůl, muškátový oříšek, cukr, vanilkový cukr a nastrouhanou citronovou kůru rozmícháme v suché mouce.Mírně ohřejeme mléko, přidáme lžíci cukru a do toho rozdrobíme droždí. Tuk rozehřejeme a necháme mírně zchladnout.Když droždí začne v mléce nabývat, nalijeme mléko s droždím, rozehřátý tuk a vejce do mouky a vypracujeme hladké těsto. Dáme vykynout.Pak ho přendáme na vál, rozdělíme na příslušný počet kousků (třeba tak, že těsto rozdělíme na půl, vyválíme opatrně hada a toho pak dělíme).Z kousků těsta uděláme placičku, na ni položíme švestku a místo pecky dáme půl lžičky máku, zabalíme a klademe na dobře vymazaný plech. Každou buchtu ještě musíme obalit olejem, aby se neslepily.Pečeme do zlatova, po upečení vyklopíme a pocukrujeme.
Kdo nemá rád mák, může dát do švestky perník, nebo strouhanku opraženou na másle a oslazenou. Jestli máte někdo pěknou fotku buchet, dejte ji sem. Mě tentokrát švestky vytekly a nebylo to na focení. Díky.
Autor: Olina-preclik (Olga Preclíková) | |
Datum vložení: 31.08.2008 09:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz