500 g listového těsta
troška mouky na podsypání
Nádivka:
3 vejce
90 g krupicového cukru
75 g polohrubé mouky
100 g mletých vlašských ořechů
2 polévkové lžíce kakaa (nemusí být)
Dále:
1 vejce na pomašlování
moučkový cukr na povrch (možno vynechat)
Celá vejce šleháme s krupicovým cukrem do bílé pěny, pak velmi opatrně a lehce (aby těsto nespadlo) vmícháme mouku a nakonec ořechy promíchané s kakaem.Listové těsto rozdělíme na poloviny, aby se pohodlněji vyvalovalo.První polovinu rozválíme na čtverec o stranách cca 40x40 cm.Rádlem rozkrojíme na obdélníky o velikosti 10x20 cm a plníme nádivkou.Podélné strany přeložíme tak, aby se ve středu dotýkaly, mohou se i trošičku překrývat.Krátké strany založíme asi 1,5 cm nahoru (podobně jako u štrůdlu).Druhou polovinu těsta zpracujeme úplně stejně.Pomašlujeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C do lehce červena.Vychladlé poprášíme moučkovým cukrem, ale není to podmínka.
Už dlouho mi tento recept ležel v hlavě jako vzpomínka na stařenku, babičku i mamku, které rády maltaše pekly na jakoukoliv slavnostnější příležitost. Přiznám se, že jsem lístkovým těstem udělala trošku úlitbu bohům, protože originál má být z klasického máslového převalovaného těsta na trubičky, ale to já neumím. Zákusek to není sladký, kdo chce, může si nádivku přisladit, ale zato je rychle hotový a není až tak tradiční a notoricky známý.
Ještě k názvu, vůbec nevím, jak a odkud se vzal, kam moje paměť sahá :)) :)) znám takto a zeptat se nemám koho.
Autor: senky (Jana Šenkyříková) | |
Datum vložení: 01.05.2012 10:23 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz