500 g listového těsta (chlazeného)
Tmavé těsto:
5 žloutků
200 g moučkového cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
80 g vlašských ořechů
2 lžíce kakaa
sníh z 5 bílků
Krém:
200 g moučkového cukru
5 lžic polohrubé mouky
500 ml mléka
300 g másla
Listové těsto rozdělíme na dvě stejné poloviny, vyválíme dva stejné pláty. 1. plát upečeme vcelku na plechu s pečicím papírem při teplotě 200 st. a pečeme cca 10 minut. Plech použijeme menší nebo klidně i větší, ale zmenšíme velikost pečicího papíru asi tak na vel. 37 x 23 cm. 2. plát těsta po rozválení a přenesení na plech s pečicím papírem rozdělíme rádýlkem na stejně velké čtverce a upečeme stejným způsobem jako 1. plát. Já jsem jich měla 12, ale o čtvercích nemůže být řeč.. matika ani geometrie nebyli mí kamarádi :-))))
Dáme se do přípravy tmavého těsta: v robotu nebo ručním šlehačem vyšleháme do husté pěny žloutky s moučkovým cukrem. Zvlášť v misce smícháme všechny sypké ingredience, t.z. mouku, kypřící prášek, kakao a jemně nastrouhané ořechy. Tuto sypkou směs vmícháme na střídačku s pevně vyšlehaným sněhem z bílků do žloutkové pěny. Pracujeme se stěrkou nebo vařečkou, už nepoužíváme šlehač. Těsto nalejeme na stejně velký plech, na kterém jsme pekli listový plát. Troubu si předehřejeme na 160 st. a pečeme asi 15 min. Zkusíme špejlí, zda máme hotovo.
Zatímco nám chladnou všechna upečená těsta, připravíme si kaši: smícháme cukr s moukou, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Chvilku provaříme, odstavíme a necháme zcela vychladnout. Změklé máslo si překrájíme na malé kousky a vymícháme v robotu nebo ručním šlehačem doběla. Nyní po částech přidáme chladnou kaši a vyšleháme do hladkého krému. Můžeme přidat pár kapek rumové esence. Polovinu krému rozetřeme na spodní listový plát, na ten pečený vcelku. Na vrstvu bílé náplně přiklopíme kakaový plát ( jsou to nervy, ale jde to :-))) ) a potřeme zbývajícím krémem. Na ten naskládáme upečené listové čtverečky nebo, jako v mém případě, obdélníčky... Polštářky do vrstvy krému trochu zatlačíme, posněžíme moučkovým cukrem a můžeme dozdobit kakaem.
Zdroj: Nejlepší domácí řezy - Sladké jaro 2012
Malinko upraveno.
Omlouvám se za kvalitu fotek, krém ještě nestačil dostatečně ztuhnout. Řezy jsou lepší až druhý den, ale kdo to má vydržet tak dlouho :-(
Jsou tu dva podobné recepty, které rovnou přidávám, tady se mi líbí to "čtverečkování".. líp se to krájí, a taky krém je jiný.
Dobrou chuť.
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 05.05.2012 18:31 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz