1 a 1/2 šálku (šálek = 225 ml) lískových oříšků
6 žloutků
1 a 1/2 šálku cukru
1 l smetany na vaření nebo tekuté smetany do kávy
2 lžíce oříškového nebo vanilkového likéru
2 šálky smetany ke šlehání
1 citron
Oříšky nasypte na plech, dejte do trouby vyhřáté na střední teplotu a asi 5 minut pražte (pozor, nepřipálit), pak rychle vysypte na utěrku a setřete z nich slupku. Nasekejte nahrubo a nechte vychladnout.
Žloutky našlehejte s cukrem do pěny, litr smetany zahřejte téměř k varu, zašlehejte do ní žloutkový krém a nad párou ještě chvíli šlehejte, až to zhoustne. Pak dejte vychladit do ledničky.
Do studeného základu vmíchejte likér, smetanu ke šlehání, nasekané oříšky a šťávu a kůru z citronu.
Zmrazte po částech ve strojku na zmrzlinu.
Z tohoto množství jsou asi 2 l výborné, i když trochu dražší, zmrzliny ;-)
Autor: toscana | |
Datum vložení: 09.05.2012 22:01 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz