TĚSTO:
4 vejce
200 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
100 ml vody (horké)
100 ml oleje
200 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
2 lžíce práškového kakaa
PUDINK:
750 ml mléka
2 lžíce krupicového cukru
2 vanilkové práškové pudinky
KRÉM:
2 zakysané smetany
2 lžíce krupicového cukru
NA DOHOTOVENÍ:
granko
Nejprve uvařte z mléka, cukru a vanilkového pudinkového prášku standardním způsobem pudink. Bude světlý, takže piškot musí být tmavý.Ušlehejte vejce s oběma cukry (případně samotné žloutky a z bílků vytvořte sníh, ten vmíchejte do těsta až jako poslední), do pěny zašlehejte horkou vodu a olej a jakmile náležitě zhoustne, zapravte do ní směs mouky smíchané s kypřicím práškem a kakaem.Vymíchejte řidší tmavé těsto, nalijte ho a rozetřete na plech s pečicím papírem.V této fázi naložte do těsta polévkovou lžící řady oddělených kopečků světlého pudinku - jeden vedle druhého (jako ovoce na bublaninu). Zůstanou na hnědé hladině, ale v průběhu pečení se ponoří.Takto připravený základ vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte ho asi 20-25 minut podle vlastní trouby.Po vychladnutí potřete plát na plechu zakysanou smetanou vymíchanou s cukrem.Povrch uhlaďte a posypte silnou vrstvou granka. Dezert pak nechte v lednici několik hodin (nejlépe však přes noc) odležet.
Můžete kombinovat tmavý pudink se světlou buchtou a naopak. Můžete zkusit i světlý piškot s pudinkem růžovým(malinový nebo jahodový). Fantazii se meze nekladou! Ale čokoládové variace jsou rozhodně nejvýraznější a podle časopisu i chuťově nejlepší. Nemůžu to posoudit, protože jsem zatím jiné varianty nedělala.
BEZVA FINTA: Vrstva granka na zakysankách vytvoří po několika hodinách v chladu efekt klasické čokoládové polevy. Granko totiž nasaje z podkladu vláhu, takže se rozpustí a částečně i rozteče. Ovšem povrch se nakonec neslije do zrcadlově hladkého lesku jako v případě rozehřáté čokolády – uchová si specifickou zrnitou strukturu, jíž žádnou jinou cestou nedocílíte.
Zdroj: Knihovnička RECEPTY Sladké jaro 2012 – Nejlepší domácí řezy
Řezy jsou nepřeslazené a šťavnaté, vychlazené chutnají naproto LUXUSNĚ! Jen se mi nepovedly tak pěkně, jako byly v časopise. Doufám, že někdo šikovnější vyzkouší a přidá tu správnou fotku ;)
Pudink má být vidět ve všech rozích řezu!-Tak se mi povedl jen na 3.fotce,není moc hezká,ale přidávám ji pro představu,jak mají řezy vypadat :)
Autor: Monca.H. (Monika) | |
Datum vložení: 11.05.2012 13:55 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz