5 vajec
180 g másla (nebo jiného tuku)
260 g cukru krupice
1/2 balíčku vanilkového cukru (možno i více)
citronová kůra
100 ml vlažného mléka (podle potřeby)
370 g polohrubé mouky
3/4 balíčku prášku do pečiva
1 špetka soli
2 lžíce kakaa
1 necelá lžíce rumu (nebo mléka)
Na vymazání formy:
tuk
trocha hrubé mouky
Žloutky s tukem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou utřeme do pěny. Špetku soli zamícháme do mouky.Pak přidáváme střídavě po trochách mouku s vlažným mlékem, do zbytku mouky - asi 1/3, zamícháme prášek do pečiva a přidáme nakonec.Pak už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Při šlehání bílků přidáme velmi malou špetku soli.Odebereme 1/3 těsta a zamícháme do něho kakao a trochu rumu.Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Do formy dáme polovinu světlého těsta, pak tmavé a zbytek světlého těsta.Vložíme do středně předehřáté trouby, teplotu zmírníme a zvolna upečeme po dobu přibližně 45 minut.
Mám propočty na různé množství vajec a peču z tototo těsta i např. beránka na Velikonoce a na Vánoce kapra v keramické formě.
Tato bábovka mě provázela celým dětstvím a nyní ji peču taky já a už i moje dcera.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 13.09.2008 17:09 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz