Těsto:
4 vejce
150 g moučkového cukru
120 g másla (změklého)
150 g hladké mouky
1/2 sáčku kypřícího prášku
100 g hořké čokolády
100 g rozinek
1 hrst ořechů (dle chuti)
máslo na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Poleva:
100 g hořké čokolády
100 ml smetany ke šlehání
Troubu předehřejeme na 160°C. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky.Změklé máslo utřeme s cukrem do světlé pěny a zašleháme žloutky. Přisypeme nasekané oříšky, rozinky a nasekanou čokoládu.Bílky ušleháme do tuhého sněhu. Za stálého míchání přidáváme do žloutkové směsi mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh.Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, těsto nalijeme do formy a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme asi 45 minut.Po upečení necháme vychladnout a polijeme čokoládovou polevou.Na polevu dáme smetanu do hrnce a za stálého míchání přivedeme k varu. Nalámanou čokoládu nasypeme vedle do misky a zalijeme horkou smetanou. Za stálého míchání necháme čokoládu rozpustit. Chlebíček zalijeme připravenou polevou a necháme zatuhnout.
Tento recept jsem objevila v knížce Ivety Fabešové-Slavnostní pečení s Ivetou. Dlouho jsem přípravu něčeho takového jako je biskupský chlebíček odkládala, jelikož mi připadl takový trochu obyčejný! Jenže po dlouhém odhodlávání jsem se nakonec rozhodla a upekla jej! Výsledek stál za to! Chlebíček byl výborným dezertem k odpolední kávě a hlavně byl během chvilky ze stolu pryč!
Autor: verunka.jaskova | |
Datum vložení: 03.06.2012 17:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz