Těsto:
3 vejce
1 sklenka cukru krupice
1 sklenka mléka
1/2 sklenky oleje
2 sklenky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
3 lžíce kakaa
Pařížská šlehačka:
2 smetany 33%
2 lžíce cukru moučkového
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
strouhaná čokoláda na posypání (nebo Granko)
Den předem připravíme pařížskou šlehačku. Smetanu dáme do rendlíku a přisypeme cukr. Do směsi přidáme kakaový prášek.Promícháme metličkou a za stálého šlehání přivedeme směs k varu.Jakmile je směs převařená a zcela hladká, odstavíme ji z ohně a dáme do lednice vychladit do druhého dne. Pokud není hladká, tak jí přecedíme přes sítko.Plech vyložíme pečicím papírem, troubu předehřejeme na 170 °C.Na těsto ušleháme vejce s cukrem, přidáme ostatní suroviny. Nakonec přidáme mouku promíchanou s kakaem a práškem do pečiva.Těsto nalijeme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme na 170 °C asi 10 min. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta).Necháme vychladnout, pak potřeme pikantním džemem. Z lednice vyjmeme pařížskou šlehačku a vyšleháme do hustého krému (jde to velmi rychle).Na džem rozetřeme krém a povrch můžeme posypat strouhanou čokoládou (např. Margot), nebo posypat Grankem.
Velikost sklenky na odměřování vyberte podle toho, jak velký plech máte. Na plech 30x40 cm stačí 2 dl sklenka ( 1 skl. = tj. 120 g mouky nebo 170 g cukru). Je lepší, když těsto není příliš vysoké.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 14.09.2008 20:00 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz