600 g rebarbory
150 g krupicového cukru (podle potřeby i více)
Těsto:
100 g másla
200-250 g krupicového cukru
3 vejce
125 ml mléka (podle potřeby)
500 g hladké mouky
1 špetka soli
1 prášek do pečiva
Dále:
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Na povrch:
trocha vanilkového cukru
trocha skořicového cukru (po upečení)
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na kostičky (zhruba 1 cm) a naložíme do cukru, který rebarbora musí nasát (pokud všechen vysaje, přidáme, ale každý podle chuti, kdo má rád kyselejší, cukr nepřidává).Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Místo toho můžeme formu pouze vyložit papírem na pečení.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 175 °C.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme pevný sníh.Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme střídavě po částech mléko a prosátou mouku smíchanou se špetku soli a práškem do pečiva. Nakonec do těsta zlehka přimícháme sníh z bílků a pak ještě opatrně větší část rebarbory.Těsto nalijeme do připravené formy a na povrch nasypeme zbytek rebarbory. Lehce posypeme vanilkovým cukremFormu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě cca 175 °C asi 55 minut. Tento čas je pouze orientační. Propečenost zkoušíme špejlí.Po upečení lehce posypeme skořicovým cukrem.
Tento recept vznikla více méně ze zoufalství, když jsem se rozhodla udělat v devět hodin večer kynutý rebarborový koláč a uvědomila si, že už mi to časově nevychází. Jelikož jsem měla smíchanou mouku s cukrem a rozehřáté máslo, rozhodla jsem se, že udělám bábovku podle prababičky a rebarboru do toho hodím. A... překvapivě se velice zadařilo!
Autor: ross154m4 | |
Datum vložení: 04.06.2012 17:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz