Příprava rebarbory:
600 g rebarbory
150 g krupicového cukru (podle potřeby i více)
Těsto:
100 g másla
200-250 g krupicového cukru
3 vejce
125 ml mléka (podle potřeby)
500 g hladké mouky
1 špetka soli
1 kypřicí prášek do pečiva
Na přípravu formy:
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání
Na povrch:
trocha vanilkového cukru
trocha skořicového cukru (po upečení)
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostičky (cca 1 cm). Poté ji posypeme cukrem, který by měla postupně vstřebat. Pokud rebarbora nasákne všechen cukr, můžeme podle chuti přidat další.Formu na pečení vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou, nebo vyložíme pečicím papírem.
Troubu předehřejeme na 175 °C.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme pevný sníh.Mouku prosejeme a smícháme se špetkou soli a kypřicím práškem.Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, přidáme střídavě po částech mléko a směs sypkých surovin.Nakonec do těsta zlehka stěrkou přimícháme sníh z bílků a pak ještě opatrně větší část rebarbory.Těsto nalijeme do připravené formy a na povrch nasypeme zbytek rebarbory. Lehce posypeme vanilkovým cukremFormu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 175 °C zhruba 55 minut. Propečenost zkoušíme špejlí.Po upečení lehce posypeme skořicovým cukrem.
Tento recept vznikla více méně ze zoufalství, když jsem se rozhodla udělat v devět hodin večer kynutý rebarborový koláč a uvědomila si, že už mi to časově nevychází. Jelikož jsem měla smíchanou mouku s cukrem a rozehřáté máslo, rozhodla jsem se, že udělám bábovku podle prababičky a rebarboru do toho hodím. A... překvapivě se velice zadařilo!
![]() |
Autor: ross154m4 |
![]() |
Datum vložení: 04.06.2012 17:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady