TopRecepty.cz

Plněné frgále z pečky - podle Bibinky


Plněné frgále z pečky - podle Bibinky

Suroviny

Těsto do DP:
250 ml mléka
2 žloutky
1 lžička soli
50 g sádla (rozpuštěného)
50 g oleje
citronová kůra
trošku citronové šťávy
70 g jemného krystalového cukru
500 g polohrubé mouky
sušené droždí 7 g

Na plnění:
2 tvarohy
2 vanilkové cukry
1 vanilkový pudink
krystalový cukr - jak máme rádi sladké
rozinky (nemusí být)
švestková povidla
1 lžička rumu
50 g rozehřátého másla na potření krajů a pocákání frgálů

Drobenka:
máslo (nebo Hera)
hrubá mouka
jemný krystalový cukr
(drobenka nemusí být, já jí dávám)

Postup

Suroviny dáme do pekárny tak jak psáno a dáme na 7-kynutí. Sádlo rozpustíme. Hotové těsto dáme na vál, vůbec nemusíme podsypávat, jelikož se s těsten báječně pracuje a dá se s ním dělat prakticky všechno, rozřízneme ho na 2 kusy(kdo chce frgálů víc, udělá si víc částí). Těsto si malinko dlaní splácneme doprostřed dáme 1/4 tvarohové náplně: smícháme tvarohy s vanilkovým cukrem, práškem pudinku a dáme tolik cukru, kolik nám bude chutnat.
Kolem těsto si shrneme do uzlíku, dáme na plech s pečícím papírem, nebo do dortové formy a dlaněmi roztahujeme do požadované velikosti, vyjde na šířku od kraje ke kraji do kulata a vyjdou tak velké dva. Naznačíme si nožem čtvrtiny a mažeme střídavě z další 1/4 připraveným tvarohem a povidlama rozmíchanýma s rumem a kdo chce přidá si cukr(nepřidávala jsem). Tvarohovou část můžeme posypat hrozinkama a všechno můžeme posypat drobenkou, kterou si uděláme z rozpuštěného másla, cukru a mouky. Kolem dokola potřeme těsto máslem a tím, co nám zbyde pocákáme frgály, dáme péct do vyhřáté trouby na 200 st. a až kraje zhnědnou je upečeno.

Poznámka

Já jim doma soukromně říkám Jihočeské frgále, protože ty jediné a pravé pochází z Moravy a její části Valašska. Já je dělám takto a moc nám chutnají, proto jiné ani nedělám. Náplně mohou být jiné, dle toho, jaká vám chutná-nejlepší prý jsou hruškové, ale já je nikdy nejedla, tak nemohu posoudit. Chci se s váma podělit a můžete tu dobrotu vyzkoušet-vypadá to složitě, ale je to raz dva.

autor Autor: Bibinka (Janinka)
Datum vložení Datum vložení: 07.06.2012 16:49

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz