300 g hladké mouky
250 g Hery (nebo másla)
6 lžic studené vody
1 lžíce octa
1/2 lžičky soli
Do prosáté mouky nasekáme na drobné kousky Heru (nebo máslo).K mouce přidáme ocet, studenou vodu a sůl. Vymísíme těsto.Pokud se nám těsto nebude dařit, můžeme přidat lžíci studené vody.Těsto nemísíme dlouho, aby se tuk pod rukama nerozpouštěl. Kdyby se lepilo, podsypeme troškou mouky.Těsto rozdělíme na dvě poloviny, uděláme koule nebo válečky, jemně obalíme v mouce a dáme do mikrotenového sáčku do lednice.Necháme odležet do druhého dne.Těsto vybereme z lednice po jednom, vyválíme, přeložíme válečkem na plech.Pokud děláme krémeš, rozdělíme radýlkem na čtverce, okraje ořežeme také a pěkné hotové vrchní dílky krémeše dáme péct.Pečeme na 200°C, na střední příčce 15 minut. Pečení je pro troubu s vrchním a spodním spirálovým ohřevným tělesem, ne pro horkovzduch.Druhou polovinu těsta vyválíme, přeneseme na plech a pečeme.Pokud se těsto někde začne zvedat, píchneme do bubliny vidličkou.Takto upečený spodek krémeše je rovnější. Necháme vystydnout na plechu. Když ho necháme vypéct víc do červena, nenatáhne náplň a zůstane, krásně křupavé a bude chuťově zlatým hřebem krémeše. Žádný rozmočený, měkký kus těsta.Plníme a poklademe vrchními dílky a je hotovo.
Vrtalo mi hlavou, proč tchýně pekla krémeš a nikdy nekupovala listové těsto. Když už nemohla moc chodit a my jí nosily nákupy. Včera jsem se povrtala v její kuchařce a manžel to přeložil. Než jsem ho sem dala, tak jsem to upekla a je opravdu krásně voňavé a výborné (ne jako ty kupované)! Budu ráda, když někdo vyzkouší a přidá také fotečku. V poznámkách bylo napsáno, že se dá v pohodě mrazit a v mrazničce vydrží tři měsíce.
Autor: Veronika.Hrozna (Veronika Hrozna) | |
Datum vložení: 12.06.2012 14:18 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz