Těsto:
250 ml vlažného mléka
35 g droždí
500 g prosáté polohrubé mouky
125 g rozpuštěného másla
3 žloutky
100 g moučkového cukru
špetka soli
Náplně:
mák
tvaroh
marmeláda
Drobenka:
60 g krupicového cukru
60 g polohrubé mouky
60 g másla
Na dohotovení:
60 g másla na potření frgálů (rozpuštěného)
Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě.
Mouku, zbylý cukr, sůl, žloutky, zbylé mléko a kvásek zlehka propracujeme. Pak přidáme máslo a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 3 bochánky. Rozválíme je na kruhy silné asi 3 mm, přendáme na vymaštěný plech (pečící papír), naplníme libovolnými náplněmi a posypeme drobenkou.
Pečeme při 180°C asi 20 minut.
Po upečení potřeme okraje i střed koláče rozpuštěným máslem.
Recept mám z časopisu, už nevím jeho název, ale to je snad jedno, hlavně, že je dobrý a nám moc chutnal. Hned po upečení byl křehoučký. Prostě jsem nevydržela a ještě skoro teplý nakrojila. Do druhého dne možná i zvlhne a bude měkký. Pokud zbyde.
Já jsem na udělání těsta použila domácí pekárnu. Postup je ten, že nejdříve dáte tekuté suroviny a nakonec zbytek a nastavíte program těsto. Jo a ještě jsem zapomněla, přidala jsem do té marmelády kapku rumu pro chuť.
Autor: ruzena (Růžena Musilová) | |
Datum vložení: 25.06.2012 21:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz