Těsto:
220 g hladké mouky
90 g cukru moučka
100 g tuku (hery)
2 žloutky
1 špetka soli
10 stonků rebarbory
1 lžíce cukru krystal
Drobenka:
50 g tuku (hery)
80 g polohrubé mouky
50 g cukru krystal
Suroviny na těsto zpracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky odpočinout.Mezitím oloupeme rebarboru, opláchneme a nakrájíme asi po 1 cm na kostičky. Kostky smícháme s lžící krystalového cukru.Ze surovin na drobenku vytvoříme rukama drobivé těsto.Linecké těsto vyndáme z lednice, na pomoučené desce vyválíme kruh o trošku větší, než je koláčová forma, aby mohly vzniknout okraje.Těsto opatrně přendáme do koláčové formy, prsty dotvarujeme těsto ve formě a upravíme zvýšené okraje.Nasypeme na něj kostičky rebarbory a vše posypeme drobenkou.Koláč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 30 minut do zrůžovění okrajů. Po vytažení necháme zchladnout.
Rebarbora je velmi zdravá a má pro lidské tělo mnoho prospěšných účinků. I když se většinou používá do sladkých pokrmů, fakticky je to zelenina.
Začátkem července v rebarboře stoupá koncentrace kyseliny šťavelové, tudíž se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy s tvorbou ledvinových kamenů, revmatismem a dnou a celkově by se jí člověk neměl přejíst, moc hej by mu potom rozhodně nebylo.
Autor: sardinka (Kristýna) | |
Datum vložení: 30.06.2012 09:39 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz