TopRecepty.cz

Dortíky v kalíšku


Dortíky v kalíšku

Suroviny

340 g rozpuštěného másla ne horkého
400 g krupicového cukru
4 vejce
200 ml horké vody
75 g kakaa holandského typu
370 g hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
špetka vanilky
250 g kysané smetany
máslo na vymazání sklenic

Na krém: 500 ml mléka
1 vanilkový pudink
1 vanilkový cukr
250 g mascarpone

Na dokončení jahody nebo jakékoliv oblíbené ovoce

Postup

V kastrolku rozpustíme máslo, pak vyšleháme s krupicovým cukrem, postupně zašleháme jedno po druhém vejce. Šlehačem dohladka prošleháme kakao s horkou vodou a vmícháme do ušlehané vaječné směsi. Postupně střídavě zamícháme kysanou smetanu a mouku prosátou s práškem do pečiva, sodou, solí a vanilkou. Vlijeme do máslem vymazaných sklenic se širokým a rovným hrdlem asi do 2/3 jejich výšky, postavíme na plech a pečeme asi 40 min na 160-180°C.
Jasně, že jde těsto vylít do vymazaného a vysypaného plechu a upéct, pak s ním jakkoliv dál pracovat, ale nemá to ten dobrodružný efekt :)) :))

Mezitím si klasicky uvaříme puding, osladíme vanilkovým cukrem a
prochladlý našleháme s mascarpone. Dáme chladit.
Vychladlý piškot ze sklenic vyklopíme, sklenice umyjeme a dobře vysušíme. Piškotové pyramidy podélně rozkrojíme na díly o výšce cca 3 cm (podle výšky sklenic). Postupně vracíme zpět do skleniček v pořadí : piškot, vrstva krému, jahůdky, piškot atd až do naplnění skleniček. Zdobíme krémem, ovocem, šlehačkou, všechno podle chuti.....
Pokud je piškot pečený na plechu jako plát, dají se vykrájet formičkami jakékoliv tvary a skládat stejně na sebe s krémem a ovocem jako dortíky.

Poznámka

Skleničková verze má tu výhodu, že pokud mají sklenice odpovídající víčka, je z nich luxusní dezert na piknik nebo ke grilovačce, na cesty atd.
Minulý týden jsem do plastových krabiček udělala cestovní verzi omladině na cestu do Varů na filmový festival a byli nadšení a spolucestující v kupé prý záviděli :))
Inspirace v APETIT 7/2012, ale značně upraveno.
Ještě dodávám, že je to jeden z receptů Dity Pecháčkové v Deníku Dity P.
Na závěr jedno doporučení...pokud máte rádi víc krému, tak pak krém ze dvou dávek !!

autor Autor: senky (Jana Šenkyříková)
Datum vložení Datum vložení: 15.07.2012 11:51

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz