Pečený angrešt:
750 g zralého angreštu
100 g krupicového cukru
1 lžička jemně nastrouhaného zázvoru
3 lžíce bezového sirupu
3 lžíce vody
Těsto:
140 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
1 špetka soli
25 g másla
25 g krupicového cukru
150 ml podmáslí (nebo kefíru)
Dále:
cca 3 lžíce třtinového cukru
zmrzlina nebo kysaná smetana
Troubu si předehřejeme na 190 °C.Do kastrolu dáme všechny suroviny na pečený angrešt a pod pokličkou dusíme cca 5 minut, až začne angrešt praskat.Poté všechno z kastrolu přelijeme do zapékací misky, kterou si trochu vymažeme máslem.Těsto: všechny suroviny na těsto, kromě podmáslí, zpracujeme rukou nebo v robotu na drobenku.Poté přidáme podmáslí a vznikne nám lepivé, tuhé těsto, které pomocí lžíce nanášíme v hromádkách o velikosti buchty na angrešt tak, až pokryjeme celou plochu.Posypeme třtinovým cukrem a vložíme do trouby.Pečeme cca 25 minut. Při servírování dáváme nejen těsto, angrešt, ale také šťávu.Vše doplníme kopečkem zmrzliny nebo kysané smetany. Můžeme ještě přelít javorovým sirupem (není nutné).
Recept jsem objevila v červencovém čísle Apetitu. Abych se přiznala.. nevím, co jsem uděla špatně, nebo jak to dokázali Apetiťáci.. ale já jsem z uvedené gramáže na těsto pokryla přesně polovinu zapékací mísy, takže jsem dávku těsta musela zdvojnásobit. Nicméně chuť angreštu s pikantností zázvoru, ovoněná bezinkovým sirupem, to vše pod křupavou peřinkou podmáslového těsta mě velmi příjemně překvapila. A ač to podle fotek nevypadá, je to fakt dobré.
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 18.07.2012 12:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz