Piškot:
2 vajíčka
2 lžíce teplé vody
1/2 hrnku moučkového cukru
1/2 hrnku hladké mouky
1/4 sáčku prášku do pečiva
1 špetka soli
Krém:
200 ml zakysané smetany
200 ml 33% smetany
1 ztužovač šlehačky
1 vanilkový cukr
moučkový cukr (dle chuti)
Ovocná želatina:
maliny
jahody (borůvky, meruňky, atd.)
1/2 sáčku vanilkového pudinku
cukr (podle chuti ovoce)
Na vymazání a vysypání formy:
tuk
mouka
Troubu včas rozpálíme na 200 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky vyšleháme s cukrem a vodou do pěny, vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh.Nalijeme do připravené formy. Pečeme dorůžova asi 10-15 minut.Sladkou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem a ztužovačem šlehačky, do ní vmícháme kysanou smetanu a podle chuti dosladíme.Ovoce dáme rozehřát do rendlíku (můžeme přidat trošku vody) a když je ovoce ve varu, přidáme pudink rozmíchaný v asi 1/4 litru vody. Mícháme, dokud není pudink hustý a téměř čirý.Na vychladlý piškot naneseme krém a polijeme ještě teplým želé. Dáme vychladit do lednice.
Pokud chcete mít krém dost pevný, dejte ztužovač na každou smetanu, tedy i na kysanou, krém je pak hustší a zákusek se líp krájí. Častěji, než jako dort, tento zákusek dělám na plech ve dvojité dávce a krájím jej na kostky ke kávě apod.
Autor: Lenka Kocicova | |
Datum vložení: 20.07.2012 13:07 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz