TopRecepty.cz

Valašské frgály


Valašské frgály

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g hrubé mouky
120 g cukru moučka
2 žloutky
120 g rozpuštěného vlažného másla (nebo jiného tuku)
5 g soli
větší špetka citronové kůry
220-250 ml mléka (podle potřeby)
30 g čerstvého droždí
Různé náplně dle výběru:
tvarohová
povidlová
maková
zelná
hrušková
jablečná
Drobenka:
250-350 g polohrubé mouky
200 g másla nebo jiného tuku
200 g cukru moučka
trocha rumu (nemusí být)
Na povrch:
trocha rozpuštěného másla
rum

Postup

Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci hladké mouky a vymícháme kvásek. Necháme 15 minut vzejít.Do mísy prosejeme obě mouky. Přidáme cukr, sůl a citronovou kůru a promícháme. Dále přidáme žloutky, mléko a vzešlý kvásek a uhněteme těsto. Pokud máme možnost, použijeme robota s hákovým nástavcem. Těsto necháme míchat asi 10 minut, aby se lépe aktivoval lepek v mouce.Poté přilijeme rozpuštěné vlažné máslo a hněteme ještě asi 10-15 minut. Těsto by mělo být vláčné a mělo by se krásně odlepovat od mísy. Mísu přikryjeme utěrkou a těsto necháme kynout do dvojnásobného objem. Trvá to 60-90 minut.Mezitím z mouky, másla a moučkového cukru připravíme drobenku.Vykynuté těsto přesuneme z mísy na vál, rozdělíme na čtvrtiny a vytvoříme 4 bochánky. Připravíme si 4 listy pečicího papíru a z každého vystřihneme kruh o průměru 30 cm. Do středu každého kruhu umístíme 1 bochánek těsta a rozválíme jej až k okraji papíru. Vyválíme tak krásně kulaté koláče stejného průměru, které se budou snadno přesouvat na plech.Každý koláč potřeme připravenou náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě 10 minut kynout.Mezitím předehřejeme troubu na 180–190 °C. Každý koláč přesuneme na plech a pečeme 14–17 minut.Ještě horké pokapeme rozpuštěným vlahým máslem s trochou rumu.Zelná náplň:
500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 - 80 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a necháme vychladnout.Tvarohová náplň:
V misce společně smícháme 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80–100 g cukru. Můžeme přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu smetany ke šlehání, mléka nebo i rumu.Povidlová náplň:
Hustší povidla rozmícháme s troškou rumu. Přidáme špetku mleté skořice, vanilkový cukr, a strouhanou citronovou kůru. Případně dosladíme. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem.Jablečná náplň:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr podle chuti, ochutíme mletou skořicí a badyánem, případně zahustíme strouhaným perníkem. Pokud nemáme perník, můžeme použít mleté piškoty. Necháme vychladnout. Podobně připravíme hruškovou náplň.Maková náplň:
250 g mletého máku zalijeme horkým mlékem a pár minut povaříme. Přidáme 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu nebo marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru a 40 g másla. Vaříme alespoň 10 minut. Pokud je potřeba, zahustíme strouhaným perníkem nebo mletými piškoty. Necháme vychladnout.Hrušková náplň ze sušeného ovoce:
300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek povaříme ve vodě společně se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vaříme asi 20 minut a poté scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku a trochu rumu. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem, ve kterém se ovoce vařilo. Necháme vychladnout.

Poznámka

Recept na těsto mám z malé regionální valašské kuchařky a zbytek připravuji odhadem podle svých zvyklostí.
Na Valašsku se pečou nejvíce frgály s náplní ze sušených hrušek i s přídavkem jiného sušeného ovoce, jablek a švestek. Někteří si nakrájené, neloupané hrušky pečou v troubě a pak je pomelou a použijí, nebo i konzervují.
Recept na povidla z hrušek najdete zde
http://www.toprecepty.cz/recept/10460-hruskova-pov...

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 02.10.2008 11:04

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz